Dollár alapú kriptopénzt dob piacra a Goldman Sachs kripto startupja

spot_img

A Goldman Sachs startup leányvállalata a Circle 110 millió dollárt gyűjtött össze egy, a dollár árfolyamához kötött un. stablecoin piacra dobására.

A stablecoinok lényege, hogy minden egyes kriptopénz egység mögött 1 dollárt helyeznek letétbe egy bankban. Mivel a kripto és hagyományos pénzek közötti átjárás még sokszor lassú és nehézkes, elég jelentős az igény egy ilyen, a kripto tőzsdéken elérhető fiat pénz helyettesítő token jelenlétére. Ezt a szerepet jelenleg a Tether (USDT) tölti be, azonban az, hogy a jelenleg 2.2 milliárd dollár értékben forgalomban lévő coinok mögött valóban létetzik-e egy ennek megfelelő méretű letét, sokan kétségbe vonják.

A Goldman Sachs és a Circle mögött álló többi milliárdos befektető neve viszont képes lehet arra, hogy elnyerje a piaci szereplők bizalmát és hogy a Circle USD Coin (USDC) átvegye a Tether helyét a piacon. A cég igazgatója azt is elmondta, hogy 3 havonta nyilvános könyvvizsgálatnak vetik majd alá az USDC-t, hogy ezzel is garantálják, valóban letétbe helyezték az token értékét biztosító dollár mennyiséget. Ezen felül pedig minden hatályos amerikai törvényt be fognak tartani a piacra lépés során.

A tokent az első hírek szerint ERC20 alapon, az Ethereum hálózatán fogják kibocsájtani, a projecthez összegyűjtött 110 millió dollár jelentős része pedig a Bitmaintől, a világ legnagyobb kripto bányász eszközeit gyártó és forgalmazó cégétől származik.

A stablecoin-ok piacára azonban nem csak a Circle vetett szemet. Friss hír, hogy két nap múlva vezetik be a legnagyobb kripto tőzsdére a Circle-hez hasonló terveket szövögető TrueUSD-t:

A világ ötödik legnagyobb bankcsoportja, a Bank of Tokyo – Mitsubishi UFJ pedig szintén egy ilyen kriptopénz bevezetését tervezi. Erről bővebben mai videós anyagunkban hallhattok:

Ugyancsak kapcsolódó hír, hogy akárcsak a Bloomberg, a Circle bejelentéséről hírt adó Reuters is saját kripto index bevezetését tervezi a közeljövőben.

Indul a Bloomberg Galaxy Crypto Index

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img