Whitepaper írás és ICO szervezés. 2 új szakma amit a blokkláncnak köszönhetünk

spot_img

Bár Kínában tiltva vannak az ICO-k, az ország legnagyobb digitális piacterén. a Taobao-n rengeteg hivatásos reklámszövegíró kínálja szolgáltatásait a whitepaperek megírására. Miután egy téma iránt érdeklődő riporter felvette a kapcsolatot több hirdetővel kiderült, hogy ajánlataik nem csak szövegírásra korlátozódnak.

A whitepaperek megírása már rutinból megy azoknak, akik hosszabb ideje foglalkoznak ezzel és a megbízást követően alig néhány napra van szükségük ezek összeállítására. Egy átlagos, 20 oldalas WP 15 000 jüanba (650 000 Ft), egy hosszabb 50 oldalas pedig 40 000 jüanba ( 1 720 000 Ft) kerül, de voltak akik ezen túl az ICO teljes megszervezését és lebonyolítását is vállaták volna.

A megrendelőnek csak meg kell mondania, hogy milyen üzleti modellre építsék fel a kriptopénzt és a cég a megfelelő ellenszolgáltatásért cserébe mindent megcsinál helyette, a token létrehozatalától, a marketingen át, a piacra dobásáig. Az efféle szolgáltatások elsősorban azoknak kedvezhetnek, akik technikai tudás nélkül, az ICO-k szabályozatlanságát kihasználva akarnak gyors és lényegében lenyomozhatatlan profitra szert tenni, az átvert befektetőik terhére.

Bár a hír forrása Kína, úgy vélem a világ többi részén sem lenne túl nehéz a hasonló esetek feltárása. Többek között az egyik legnépszerűbb, szabadúszó vállalkozók szolgáltatásait értékesítő oldalon, a Fiverr-en is találkozhatunk ehhez hasonló ajánlatokkal. Ennek tudatában nem is csoda, hogy a statisztikák szerint igen magas a megbukott ICO-k aránya.

Futhatunk a pénzünk után?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img