A japán tőzsdék nemet mondtak a bennfentes kereskedelemre és a privacy coinokra

spot_img

Márciusban alakult meg a Japan Virtual Currency Exchange Industry Association, egy japán kriptotőzsdék fejeit csoportosító ipari társulás. A társulás az aminek hangzik: egy önkéntes alapon működő, az ipar nagyjait tömörítő szövetség. Tagjai között megtalálhatjuk többek közt a BitFlyer, a bitbank, a Money Partners és a BitOcean igazgatóját.

A szervezetet a 2018 év eleji CoinCheck tőzsde feltörése hívta életre, amikor kiberbűnözők 500 millió NEM tokent tulajdonítottak el. A szervezet célul tűzte ki, hogy visszaállítja a köz bizalmát a kriptopénzekben, támogatja a törvényhozók munkáját és átlátható környezetet biztosít a ktiptopiacon. Áprilisban mind a tizenhat tag együtt regisztrált az FSA-nál, vagyis a japán pénzügyi szolgáltatások hatóságánál. A tömörüléshez kapcsolódó tőzsdék és pénzügyi szolgáltatások mindegyike már a japán állam törvényi keretei között működik.

Mivel ezek a törvényi keretek még nem teljesen kidolgozottak, a JVCEIA egyelőre önmaga számára állít fel szabályokat, legújabban egy 100 oldalas dokumentumban foglalta össze a tagjai számára kötelező érvényeű irányelveket. A legfrisebb hírek szerint a csoport két területen hozott határozott döntést: a berkein belüli bennfentes kereskedelem betiltásában és a privacy coinok támogatásának felfüggesztésében.

 

A 15 alapító tag április 23-án Tokyóban egy szimbolikus kézfogással áll a sajtó elé

 
 

A bennfentes kereskedelem elleni határozott fellépés nem tűnik különösen meglepőnek, a kriptovilág ismerői szerint is ez egy súlyos probléma a piacon, aminek a Coinbase Bitcoin Cash listázási ügye csak a jéghegy csúcsa volt.

Az anonim pénzküldést lehetővé tévő tokenek ügyében Japánban az FSA már egyszer nyomást gyakorolt különböző tőzsdékre, abból a célból, hogy azok távolítsák el kínálatukból az ilyen kriptopénzeket. Úgy tűnik a hatóság véleményét osztja a JVCEIA, aki önként lép erre az útra a pénzmosás és illegális kereskedelem visszaszorítása nevében.

“A szervezet meg akarja gátolni, hogy a tőzsdékre olyan új kriptopénzek kerüljenek, amik nem visszakövethetőek az előző tulajdonosaikhoz, mivel ezek a pénzek nehezen tarthatóak megfigyelés alatt és könnyen használhatóak pénzmosásra. Az erősen titkosított tokenek, mint a Monero, Dash, Zcash esetében fennáll a lehetőség hogy kiszorulnak a piacról.” – adta közleménybe a szervezet.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img