5 tévhit a Bitcoinról!

spot_img

A Bitcoin, Ethereum, és a többi kriptopénz világában könnyen csapdába eshetünk, ha a hétköznapi gondolkodásból indulunk ki! Ez ugyanis gyakran nem alkalmazható a digitális pénzek esetében!

Íme az 5 leggyakoribb tévhit a Bitcoinról:

1: Hol van a bitcoinom? Hát a bitcoin tárcámban!
TÉVHIT! A bitcoinod NEM a bitcoin tárcádban van! A bitcoin tárcádban “csak” a bitcoinod elküldéséhez szükséges úgynevezett privát kulcsok vannak. A bitcoinod valójában a bitcoin hálózat számítógépein van nyilvántartva. A bitcoin tárcád ahhoz szükséges, hogy amikor szeretnéd, el tudd utalni a bitcoinodat az általad választott címzettnek. Mindezek miatt inkább érdemes “bitcoin kulcscsomó”-ként gondolni a bitcoin tárcádra!

2: Minél több bitcoin bányász dolgozik a hálózatban, annál több tranzakciót tud feldolgozni a rendszer
TÉVHIT! A rendszer feldolgozóképessége (“áteresztőképessége”) fix, kb 3-7 tranzakció másodpercenként (nem személyenként, hanem az egész világon együttvéve)! Akkor miért jó, ha több bányász van a rendszerben? Nos, a rendszer annál biztonságosabb a hamisítással szemben, minél több bányász üzemelteti.

3: A bitcoin anonim, a NAV nem tud a nyomomra akadni!
TÉVHIT! A Bitcoin rendszer ún. “pszeudonim”, ami azt jelenti, hogy a résztvevők nem a valódi nevükkel szerepelnek, hanem egy rendszer által generált azonosítóval (bitcoin címmel). Ráadásul a rendszerben minden utalás nyilvános(!), mindössze azt nem lehet tudni, hogy melyik tranzakció kié. Továbbá a pénzek sorsa nyomon követhető (legalábbis a bitcoin címek tekintetében), így pl ha bitcoin-t küldesz valakinek, utána tudod követni, hogy később ő mikor és milyen címre küldte tovább, és onnan még tovább, stb. A titkosszolgálatok minden bizonnyal előszeretettel használják a bitcoin rendszert felderítésre 🙂

4: A Bitcoin rendszer legfőbb előnye, hogy az utalás ingyenes!
TÉVHIT! A rendszerben csak addig ingyenes az utalás, amíg nem érjük el a kapacitás határát, ami kb 2000-3000 tranzakció 10 percenként. Ha ennél több utalásra van igény, akkor a rendszer üzemeltetői “válogatnak” a tranzakciók között, és azokat fogják először feldolgozni, amelyekben utalási díj felajánlás van. Ezeket az utalási díjakat a bányászok teszik zsebre. 2016-ig nem volt szükség utalási díjra. 2017 decemberében 20 USD-re is felszaladt ez a díj, most ismét 10 cent környékén jár.

5: A Bitcoin rendszert is már sokszor feltörték, tele van vele az Internet!
TÉVHIT! Magát a Bitcoin rendszert 9 év alatt még egyszer sem törték fel. Amit viszont már sokszor feltörtek és valószínűleg még sokszor fel is fogják törni, azok a rosszul védett bitcoin tárcák, és a rosszul védett bitcoin tőzsdék.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img