150 bitcoint adtak egy festményért

spot_img

Az újságírónak néha nagyon könnyű dolga van, egyes híreket elég a ctrl+c – ctrl+v mágikus billentyűkombinációkkal átpakolni a forrásról a munkáltató oldalára. Persze illik némi körítést tenni a dolog mellé, pár odavetett mondat, egy közepesen jó cím és kész, máris élvezhetjük a jól megérdemelt pihenést.

Ez a cikk nem esik ebbe a kategóriába.

No nem azért, mert nagy kihívás lenne a megírása, sokkal inkább arról van szó, hogy a hír érzelmi feldolgozása jelentett komoly feladatot, sok tudatosságot és némi Xanax elfogyasztását. Bűnügyi tudósítók érezhetik így magukat amikor egy kettősgyilkosságról kell beszámolniuk. Még megpróbáljuk fokozni: egy olyan kettősgyilkosságról, amiről a sokat látott halottkém is remegő hangon beszél.

De nem cifrázzuk tovább, a kiemelt képen látható festmény (igen, az egy festmény, legalábbis van aki ezt komoly arccal képes kimondani) elkelt. Ez volt az első sokk, a java még csak most jön, az eladási ár ugyanis:

150 (százötven) BTC.

Izgalmas párhuzam van amúgy a műkincspiac és a kriptopénzek között. Különösen festményeket használnak sokszor pénzmosásra illetve arra is, hogy “adományt” nyújtsanak egy szervezetnek vagy magánszemélynek akkor, ha a direkt pénzmozgatás nem lenne szerencsés. A festmények árát sokszor mesterségesen pumpálják fel, ez is ismerős lehet.

Azt nem tudjuk, hogy Benjamin Katz fenti remekműve is egy kétes üzlet része, vagy valaki tényleg úgy gondolta, hogy ennyit ér az alkotás. Az biztos, hogy a Chasing Hearts/Northern Lights (magyarul talán: Szíveket kergetve/Északi fények) névre keresztelt munka ára dollárban kifejezve 1,25 millió.

A mester “kevert média” művészként definiálja önmagát, az Ato Galery adta el a festményt, a boldog új tulajdonos kiléte ismeretlen. Megtudtuk azt is, hogy három hónapig (igen, három hónapig) folyt a munka, viaszt és festéket kellett használnia az alkotónak, a saját sütőjében történt a csoda, ugyanis a felhasznált alapanyagok olvasztásával született a páratlan hatás.

A feladat komolyságát jelzi, hogy még gázálarc is előkerült, bizony veszélyes gázok szabadulhatnak fel a művelet során. Lehetséges, hogy a magas árat egyfajta veszélyességi pótlék is indokolja. Katz elmondása szerint a fények az Izland felett látható “aurákat” jelképezik, a szívek pedig a szerelmet kereső embereket.

A “szerelmet kereső emberek” hasonlat eredetisége úgy rúgta mellkason a cikk szerzőjét, hogy rátalált Istenre, felhagyott az újságírással, egy kolléga fejezte be a cikket. -szerk.

A viasz, festék és sütő mint felhasznált eszközök mellett az sajnos nem derült ki, hogy a szívecskéket mivel hozta létre a képen a piktor, mi egy hölgytől kölcsönkért nyakékre, netán fülbevalóra gondolunk.

A deal nem csak a bitcoin használatával követte a világ trendjét, minden részletet az Instagrammon illetve chat applikációkon keresztül egyeztettek a felek. Hiába, ha hülye vagy akkor legyél teljesen hülye, nem is kell találkoznod azzal, akinek átadsz majd másfél millió dollárt.

A blokklánc egyre nagyobb teret nyer a művészetek kapcsán is, legalábbis vannak aukciósházak, amik segítségével bonyolítanak liciteket. Végezetül bemutatunk egy másik festményt, Tiziano Égi és Földi szerelem című munkája négy évig készült, azt nem tudjuk, hogy használt-e a reneszánsz nagy alakja sütőt.

Égi és Földi szerelem – Tiziano 1512-1516
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img