Letargia, pánik, kapituláció – Üdv 6000-en!

spot_img

2017. június 23-án a BTC árfolyama 2700$ körül, a teljes kriptopiaci kapitalizáció 110 mrd dolláron járt.

A tegnapi, 10%-os zuhanás utáni árfolyam ma reggelre sem “pattant” vissza, maradt 6000$, a fél éves mélypont környékén. A korábbi példák azt mutatják, hogy legalább rövid távú fordulás akkor történik, ha a piac erős vásárlási hullámmal reagál a zuhanásra. Ezt láttuk idén február 6-án, az amerikai tőzsdefelügyelet vezetőjének szenátusi meghallgatásának napján, és ezt nem látjuk ma, egy nappal az utóbbi fél év egyik, ha nem a legpozitívabb híre után:

BREAKING: Véget ért a nagy Mt.Gox dump

A grafikonon látható indikátorok erős túladottságot mutatnak a heti kivételével minden időtávon, azonban a sokak szerint humbug technikai indikátorok helyett jobban járunk, ha a befeketetői hangulat indikátoraival keressük a magyarázatot. Ez pedig az általam már sokat emlegetett Google Trends és a globális bitcoin keresések száma. A napokban ez éppen a decemberi érték 10%-án áll. Az általános befektetői érdeklődés akkor fog visszatérni, ha újra elkezdenek tartósan emelkedni az árfolyamok, nem pedig fordítva.

Az árfolyamok akkor fognak elkezdeni emelkedni, ha sokan, főleg a nagyok, úgy gondolják, hogy egy adott árszínvonalon ez már “megéri”. Találgathatunk, rábökhetünk a grafikonra, húzogathatunk vonalakat, de esélytelen megmondanunk, hogy ez hol és mikor fog megtörténni. Lehet, hogy holnapután 6000-en, lehet, hogy 5000-en, és az is lehet, hogy egy év múlva 1500-on.

A mostani, fórumokban, redditen, youtube videók alatt olvasható kommentekből teljesen egyértelmű, hogy a hype ciklus kapituláció fázisában vagyunk, a piaci hangulat pontos ellentéte a novemberinek. “Ez kamu, ez átverés, vége, sosem lesz már 10k sem, a blockchain már most elavult, a bitcoin egy álomvilág, a kriptopénzeknek nincs értékajánlata”. Az ember ebben a fázisban nem is a benne ülő pénzt fájlalja, hanem jön a “mit gondoltam én”, hogy “lehettem ilyen vak” érzés, ami még akkor is kellemetlen, ha ez egy felnőttként meghozott, átgondolt döntés eredménye.

Bárki, aki kriptopénzekkel kezdett foglalkozni, a kezdetektől fogva tudta, hogy ez a terület az egyik legkockázatosabbak egyike, ennek megfelelően akkora potenciális nyereséggel, amit más befektetési forma meg sem közelíthet.

Több komoly kriptós véleményvezér is kifejtette az utóbbi hónapokban, köztük a Coinbase vezetői, Andreas Antonopoulos és sokan mások, hogy a hisztéria alábbhagyásával végre van esélyük rendezni soraikat, építkezni, fejleszteni a szolgáltatásaikat, mert végre nem kell folyamatos tűzoltást végezniük. A következő hullámnál pedig sokkal felhasználóbarátabb, sokkal biztonságosabb, sokkal szertágazóbb lesz a kriptopénzek/tokenek piaca, és végre a spekuláción kívül is fognak a tömegek értéket találni az egyes megoldásokban.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img