Így követik a Bitcoint az altcoinok

spot_img

“Diverzifikálj! Ne menj all-in! Ne tedd minden pénzed egyetlen lóra!” – szólnak a kriptoguruk tanácsai, amit valószínűleg minden olvasó hallott vagy látott már leírva. Nyilvánvalóan a hagyományos pénzügyi piacokon ez egy jól kamatoztatható útmutatásnak tűnik, de ha ránézünk a következő coinmarketcap listára, a coinok nevei nélkül is hamar lelepleződik, hogy ha bármelyik top 20 kriptopénz közül vettünk volna, a portfóliónk értéke ugyanakkorát nőtt vagy esett volna mint a bitcoin maga:

 

Az árfolyamok úgy követik egymást, mintha csak kopipésztelték volna a grafikonokat. A kriptopiacon ez egy jól ismert jelenség, amit legfőképpen a bitcoinnal folytatott kereskedési párok dominanciája és az a tény okoz, hogy fiatból még mindig a bitcoinon át vezet az út a kriptoszféra többi részébe. Anthony Xie, a Hodlbot alapítóját is megihlette a téma, saját kutatása és számolásai alapján publikálta eredményeit, amit az alábbiakban ismertetünk. Anthony a következőkre kereste a választ:

Hány token mozgása követi a piacot?

Hány token mozgása követi szorosan a bitcoint?

A top 200 közül melyik token képezi le a legkevésbé a piacot?

A top 200 közül melyik token követi legkevésbé a bitcoint?

Hogyan korrelál egymással a top 20 coin?

 

Kezdjük.

Anthony az elmúlt két év coinmarketcap piaci kapitalizációs adatait vette alapul, egész pontosan 2016 június 22-től, ez év június 20-ig. Ezen belül pedig csak azokkal számolt, amelyeknél megtalálható volt legalább 120 napot kitevő történelmi adat.

 

  1. Hány token mozgása követi a piacot?

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához a bitcoin kapitalizációjával és a teljes piaci kapitalizációval számolt Pearson együttható van a segítségünkre. A Pearson koefficienssel az együttmozgások erősségének mértékét tudjuk mérni, két érték segítségével (itt a BTC és a teljes piaci kapitalizáció értékévell) egy -1 –től 1-ig terjedő skálán. A skálán a -1 érték jelzi, hogy a pár mindig ellentétes irányban mozog, a 0 azt jelenti, hogy a két szám egymástól teljesen független mozog, míg az 1 a legszorosabb együttváltozásra utal.

Először is, pusztán a bitcoinnal számolva azt kapjuk eredményül, hogy a bitcoin ármozgása 0,92 mértékben képezte le a teljes piacét, tehát nagyon szoros a korreláció. Bitcoinról lévén szó, ez azért egyáltalán nem meglepő.

A maradék 199 tokenre vonatkoztatva a számítást, megkaphatjuk a konkrét választ a feltett kérdésünkre, ami a következő:

A top 200 coin 75%-a 0,67-nél magasabb korrelációt mutat az egész piaccal
A top 200 coin 50%-a pedig 0,8 vagy annál is magasabb korrelációt mutat a piaccal.

 

Az alábbi sűrűsgéggrafikonból ez vizuálisan is leszűrhető:

  1. Hány token mozgása követi a Bitcoint?

Ugyanezt a módszert alkalmazva ezúttal nem az egész piacéhoz, hanem a bitcoin piaci kapitalizációjához viszonyítva megkaphatjuk, hogy a top 200 token közül mennyi követi a bitcoin mozgását.

Igaznak bizonyul, hogy a legtöbb token leköveti a bitcoin változásait:

A top 200 coin 75%-a 0.44 vagy magasabb korrelációt mutat a bitcoinnal.
A top 200 coin 50%-a 0.67 vagy magasabb korrelációt mutat a bitcoinnal.

 

Ezek alapján az is észrevehető, hogy az  altcoinok és a bitcoin korrelációja gyengébb mint a coinok és a teljes piac közötti korreláció.

A köztudatban az az elképzelés él, hogy ha minél inkább csökken a bitcoin piaci részesedése, úgy válnak majd az árfolyamok egyre függetlenebbé a bitcointól. Itt jön a kutatás első meglepő megállapítása: ez egyáltalán nincs így. Emberünk összevetette a korrelációs koefficienst a bitcoin százalékos piaci részesedésével, aminek eredményeként az alábbi grafikont kaptuk:

 

A bitcoin és az egész piac korrelációja kékkel, narancssárgával a bitcoin részesedése a teljes piaci kapitalizációból százalékban.

A fenti grafikonon látható, ahogy 2017-ben nagyot esett a bitcoin piaci részesedése, ugyanakkor a korrelációs együttható éppen a nagyon pozitív irányba ugrott meg.

 

  1. A top 200 közül melyik token képezi le a legkevésbé a piacot?

A fentiekben felvázolt módszer eredményét fordított sorrendben tálalva megkapjuk, hogy pontosan melyek azok a coinok, amelyek a legkevésbé korrelálnak az egész piac mozgásával. Íme:

Negatív értéket csak néhány coin vett fel, amikből kimagaslik a Dai -0,65 –os együtthatója. A Dai egy stablecoin, tehát helyezése nem meglepő. A nagyok közül még a Zilliqa mozog együtt legkevésébe a piaccal. A Vechain 0,38-as értékével már közepes mértékben képezi le az egész piacot.

  1. A top 200 közül melyik token képezi le a legkevésbé a bitcoint?

A fenti lista a bitcoin és a top 200 coin közötti legalacsonyabb korrelációkat ismerteti. Az előző kérdéshez képest csak a negatív korreláció halmaza bővült egy kicsit.

Érdekes, hogy a Vechain veszített az előző, a teljes piachoz mért értékéből. Amíg az előző lista alapján közepes mértékben követte a piacot, addig most az derült ki, hogy a bitcoinhoz mérten már szinte teljesen függetlenül mozog.

  1. Hogyan korrelál egymással a top 20 coin?

Itt érdemes megemlíti azokat a párokat, amik a legkevésbé korrelálnak egymással. Ezek pedig a bitcoin és a Vechain, a Dash és a Vechain, az Ethereum és a NEM.

Az összes többi párért kattints ide.

Hogy mit jelent ez a portfóliódnak? Ha tényleges diverzifikációra vágysz, jobb, ha a fenti táblázatból választasz magadnak néhány negatív korrelációjú tokent.

A szerző saját bevallása szerint is a számításhoz használt Pearson koefficiensnek megvannak a maga korlátai, ezért a fentieket ne tekinstük szentírásnak. Ilyen korlát lehet pl., hogy a nem lineáris összefüggéseket túlságosan leegyszerűsíti és torz értéket ad. Továbbá figyelembe kell vennünk, hogy maga az együttható is időben változik. A tény, hogy egyik vagy másik token a múltban kevéssé vagy szorosan mozgott együtt a bitcoinnal, nem garancia arra, hogy a jövőben is hasonlóan fog tenni.

 

Ha érdekel a pontos levezetés és a kód, ajánljuk figyelmedbe az eredeti posztot.

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img