Nobel-díjas FUD: 100 dollárt se fog érni a Bitcoin

spot_img

Joseph Stiglitz, a Nobel-díjas amerikai közgazdász szerint a Bitcoin a következő tíz évben teljesen el fog értéktelenedni.

A Columbiai Egyetem professzora azt gondolja, hogy akár 100 dollárig is le fog süllyedni az árfolyam. Stiglitz a fő problémát éppen abban látja, amiben a kripto közösség a lehetőséget: hogy a legtöbb esetben anonimitást tesz lehetővé.

Nem alapulhat titkokon egy olyan fizetőeszköz, aminek a célja pont egy transzparens bankrendszer létrehozása lenne.

– mondja a nagy tiszteletben álló pénzügyi professzor. Továbbá úgy gondolja – meglepő gondolat következik -, hogy a kriptovalutákon keresztül történő névtelen tranzakciók a bűncselekményeket és a pénzmosást szolgálják.

Ha megnyitunk egy olyan csatornát, mint a Bitcoin, akkor mindenféle szörnyű tevékenységek (nefarious activity) nyernek teret ezen a csatornán keresztül, és ezt egy kormány sem engedheti meg.

Joseph Stiglitz

Egy Express-nek adott interjúban továbbá kifejtette, hogy teljesen biztos benne, hogy ha a központi bankok elérkezettnek látják majd az időt, akkor “bevetik a kalapácsot”, és “a pusztulásba fogják szabályozni a Bitcoint” (Bitcoin will be regulated into oblivion.)

Meglehet, Mr. Stiglitznek megvolna a szakmai felkészültsége ahhoz, hogy nyilatkozzon a témáról, mégis szavai egészen úgy csengenek, mintha csak a szócsöve lenne a regnáló pénzügyi köröknek, szándéka pedig a FUD terjesztése volna.

Márcsak azért is, mert ha valóban kutatná a témát, akkor tisztában volna vele, hogy a vasszigorú törvények nem hatnak meg egy olyan platformot, ami decentralizált és lekapcsolhatatlan. Továbbá amit ő szörnyűséges hibának nevez, az a kriptovaluták számára nem makula, valamiféle orvoslásra váró kellemetlenség, hanem büszkén vállalt eredmény.

Sokminden tehet még keresztbe a kriptóknak, de ha valami nem fog, az az anonim tranzakciók lehetősége.

Bill Gates megint lesajnálta a Bitcoint

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img