Kripto Szótár

Altcoin Az alt, az alterntív szóból származik, mely azt jelenti, hogy a fő kriptopénzt (a Bitcoin-t) helyettesítő valutát, kriptopénzt jelképezi. A kereskedők nagyja az alt-okra úgy tekint, mint egy rövidtávú kereskedési lehetőség, hogy több bitcoinhoz jusson. Ehhez természetesen hozzájárul az, hogy némely altcoin jobb ROI-hozammal) rendelkezik.

ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) – Alkalmazás specifikus áramkör, melyet speciális feladatok végrehajtására terveznek. Az ASIC segítségével sokkal nagyobb hatékonysággal bányászhatóak a kriptopénzek és egyes kriptókat, például a bitcoint például enélkül már nem is lehet bányászni, mert a hagyományos eszközök kapacitása nagyságrendekkel marad el ezek mögött.

Airdrop –  Egy új kriptopénz terjesztésének egy módja avagy egy jutalmazási rendszernek egy rendeltetése. A fejlesztők ingyen, kriptopénzeket meghatározott időpontban küldenek ki az adott projektnek bizonyos kriptopénz tárcáikba, meghatározott mennyiségben.

Akkumuláció – Felhalmozás. Amikor nem egyszerre vásárolunk egy nagyobb mennyiséget, hanem türelmesen építjük a portfóliónkat, mindig kivárva, hogy az adott árfolyamsáv alsóbb szintjein tudjunk vásárolni.

Arbitrázs –  Amikor kihasználjuk a tőzsdék közötti árfolyamkülönbséget és az egyiken olcsóbban megvett kriptopénzt a másikon haszonnal tudjuk eladni.

Bagholder “puttony-cipelő”, vagyis egy adott projekt/kriptopénz  ‘HODLERE’. Általában azokra használják, akik bevásároltak egy kriptóból, aminek azután lesüllyedt az értéke és mivel nem akarnak tetemes veszteséget elkönyvelni, ezért várniuk, “cipelniük” kell amíg annak ára legalább annyit emelkedik, hogy nullszaldóval tudjanak túladni rajta.

Bálna – A piac olyan résztvevője, aki akár nagyságrendekkel nagyobb értékű kriptopénzzel rendelkezik, mint az átlagos kereskedők.

Bull market – Bika piac, amikor az árak és az érdeklődés a szféra iránt emelkedik.

Bear market – Medve piac, amikor az árak és az érdeklődés a szféra iránt lefelé hajlik.

Coin A “coin” és “token” kifejezések gyakran szinonímák, és használják is őket felváltva, ugyanakkor vannak értelmezési lehetőségek. A coin szűkebb értelemben a csupán értékmegőrző, illetve fizetőeszköz funkciójú kriptókat jelöli, és különösképpen az első- és másodgenerációs kriptókat, melyeknek a legtöbb esetben a Bitcoin nyomán még a nevűkben is szerepelt a -coin kifejezés.

Cryptojacking –  Az a tevékenység, mely során a felhasználók tudta és beleegyezése nélkül végeznek kriptopénz bányászatot az eszközeikkel, “természetesen” a jutalmul kapott kriptopénzből az áldozatok egyáltalán nem részesülnek. Cikkünk a témában.

DEX – Decentralizált tőzsde. Értsd: olyan tőzsde melynél saját magad rendelkezel a privátkulcsoddal, így a saját javaiddal is.

Ellenállás – Olyan árfolyamszint, mely egy komoly eladási szintet jelent. Komoly vásárlői erő kell hozzá, hogy túljusson az árfolyam az adott szinten.

ERC20 – Az ERC20 token az Ethereum hálózat standardjeit követő kriptopénz. Az elnevezés az “Ethereum Request for Comment” és a “20” szavakból tevődik össze, ami lényegében a szabályok egy olyan listáját jelenti, melyekkel megteremtettek egy iparági szabványt.

Fiat Hagyományos pénz. A fiat pénz a latin “fiat” szó alapján kapta a nevét ami rendeletet jelent. Minden állami, rendeleti úton bevezetett, fedezet nélküli pénzre érvényes, azaz a Forint, a Font, a Korona, és az USA Dollár is ide tartozik.

FOMO (Fear Of Missing Out) – “a kimaradtam valamiből” érzés, vagyis amikor lemaradunk egy hirtelen emelkedésről, vagy a lehetőség adta javakról. Sokan hajlamosak ilyenkor hirtelen, meggondolatlan módon, irreálisan magas árfolyamszinten vásárolni és ezáltal Bagholderré válni.

FUD(Fear, Uncertainty and Doubt) – Félelem, bizonytalanság és kétely. Ha valaki direkt azzal a céllal terjeszt rossz híreket, hogy ezzel bizonytalanságot és árfolyamcsökkenést idézzen elő. A FUD a legtöbbször megalapozatlan és szándékos félreértelmezése egy hírnek, de használhatják szervezett formában is.

Fork – Egy blokklánc kettéválását jelenti. Ha főnévként használják, egy újonnan létrejött láncot is jelent. Pl:. “a Bitcoin forkja a Bitcoin Cash volt”.

Fraktál – Ismétlődő piaci trend

Genesis blockA genezis blokk az az első blokk, amivel a blokklánc maga elkezdődik. Az elosztott főkönyv legelső lapja. Minden további blokk kapcsolódni fog a hash-eken keresztül az előzőekhez, és így a legelsőhöz, a ~hoz is. A Bitcoin genezis blokkja 2009 január 3-án keletkezett.

Hash – Adatokból (matematikai módszerek alkapján) előállított egyedi kivonat. Ebből a kivonatból nem állítható helyre az eredeti adat, de az eredeti adatban eszközölt legminimálisabb változtatás is teljesen más hash-t fog eredményezni.

Hashrate – Megmutatja, hogy időegység alatt hány hash keletkezhet a rendszerben, vagy az adott eszközön. Egy átlagos CPU mag 1-2 milló hasht tud generálni másodpercenként, így a hashrateje 1Mh/s és 2Mh/s között mozog.

HODL (Hold On For Dear Life– Egy angol szójáték, mely a “tartani” szó szándékos elírásából és a “tarts ki a végsőkig” kifejezésből származik Cikkünk a témában.

ICO (Initial Coin Offering) – A közösségi pénzgyűjtés egy formája. Cikkünk a témában

Lambo Valójában a “to the moon” egy alliterációja, és az eredete szintén a Reddit, mint a legtöbb kriptós szlenggé. Egy időben, a nagy robbanás idején (2017) általánossá vált a szófordulat, hogy “mehetünk megvenni a lambóinkat”. Általában már ki se írják manapság, csak annyit szúrnak oda, hogy “lambo”.

Leverage – Tőkeáttét.  Egyes tőzsdék lehetővé teszik, hogy pénzt kölcsönözzünk a piacról és a valós tőkénknél magasabb értékű kriptopénzt vásároljunk vagy adjunk el.

Limites megbízás – Olyan vásárlás vagy vétel, melyet csak akkor hajt végre a tőzsde, ha az árfolyam elérte az általunk meghatározott szintet. Előnye, hogy kevesebb jutalékot számolnak fel érte mint a piaci megbízásért. Hátránya, hogy a piac ingadozásai miatt nem mindig teljesül a vétel / eladás.

Market Cap – Piaci részesedés. Ha forgalomban lévő kriptopénz mennyiséget megszorozzuk a aktuális kriptopénz árával, megkapjuk annak összértékét. A kriptopénzeket piaci részesedésük alapján történő rangsorolását a coinmarketcap.com oldalon lehet megnézni. A Bitcoin például jelenleg 6270 dollárba kerül és a forgalomban lévő coinok mennyisége 17.1 millió darab. A Piaci részesedése így 107 210 000 000 dollár.

Masternode – Egy meghatározott mennyiségű coin melynek a letétben tartásával biztosítják a blokklánc működésének stabilitását egy adott projektnek, coinnak és a végbemenő tranzakciók hitelesítését. A masternode tulajok eme cselekedetért jutalmat zsebelnek be, az adott projekt/coin érdemében.

Medve piac – amikor az árak csökkennek.

Moon – “to the moon!” vagy egyszerűen csak ksi rakéta jelek. Ez a leggyakoribb előfordulási formája ennek a kifejezésnek. ANnyit jelent mindössze, hogy az illető abban bízik, hogy a közeljövőben függőleges emelkedés, robbanás áll be az adott kriptó értékében, és “a holdig megy” az árfolyam.

Moonlambózás – A moon és lambo kifejezéseknél már taglalt jelenség, a – sok esetben indokolatlan – hurráoptimizmust jelenti, ami minden meredek ugrás során előtör a kezdőkből. Tipikus előfordulása fórumokban: “When lambo?”

Phising Adathalászat. Valójában a “fishing” szó eltorzított formája. Jelöl minden olyan tevékenységet, amikor megtévesztéssel, trükkökkel próbálnak felhasználói adatokat kicsalni kiberbűnözők userektől.

Piaci megbízás – azonnali, piaci áron történő vásárlás / eladás. Magasabb jutalékot számolnak fel érte mint a limites megbízásért.

Piaci részresedés – Ha forgalomban lévő kriptopénz mennyiséget megszorozzuk a aktuális kriptopénz árával, megkapjuk annak összértékét. A kriptopénzeket piaci részesedésük alapján történő rangsorolását a coinmarketcap.com oldalon lehet megnézni. A Bitcoin például jelenleg 6270 dollárba kerül és a forgalomban lévő coinok mennyisége 17.1 millió darab. A Piaci részesedése így 107 210 000 000 dollár.

Premine – Előre bámyászott kriptopénz, melyet általában genezis blokkban hoznak létre. Célja, hogy fedezze a fejlesztés költségeit.

Privát kulcs – Asszimetrikus titkosítási algoritmus esetén a kulcspár azon része, amelyet titokban kell tartanunk. A privát kulccsal tudunk digitálisan aláírni és a hozzá tartozó publikus kulccsal titkosított adatokat kikódolni.

Privacy coin – Magyarul leginkább anonim kriptopénznek nevezzük őket. Lényege, hogy a tranzakciók lenyomozhatatlanok, tehát nem tudjuk kideríteni, hogy ki utalt kinek.

Publikus kulcs – Asszimetrikus titkosítási algoritmus esetén a kulcspár azon része amelyet bárkivel megoszthatunk. A publikus kulcs segítségével ellenőrizhető a digitális aláírás valódisága és titkosított üzenet küldhető vele a privát kulcs birtokosának.

Rig, mining rig – Egy olyan PC, amely kizárólag bányászat céljára lett összeállítva. Jellemzői a gyenge CPU, olcsó alaplap, nagyon erős (akár dupla) tápegység, és több, akár négy-nyolc csúcskategóriás videókártya.

Roi – Nyereség a befektetéshez képest. Ha befektetünk 100 dollárt és 110-et veszünk ki, a Roi-nk 10%-os.

Smart contract – Okosszerződés. Koncepciója elsősorban az Ethereumhoz köthető, de azóta már számtalan más terméknél is elérhető. Lényege, hogy egy vagy több feltétel teljesüléséhez köti egy tranzakció teljesítését, azaz egy automatikusan teljesülő szerződés.

Stop Loss – Előre meghatározott eladási szint, mely alatt, fölött automatikusan eladjuk a kriptopénzeket. Célja, hogy  megakadályozza a túlzott veszteségeket.

Támasz – Olyan árfolyamszint, mely alá csak nehezen megy az árfolyam.

Technikai analízis – az árfolyamgrafikon alapján történő elemzés, mely során a múltban megtörtén amozgások alapján próbálunk következtetéseket levonni a jövőre nézve.

Token a “coin” és “token” kifejezések gyakran szinonímák, és használják is őket felváltva, ugyanakkor vannak értelmezési lehetőségek. A tokenek nem saját blokkláncon, hanem egy már meglévő platformon kerülnek kibocsájtásra. A tokeneknek lehet értékmegőrző funkciójuk is, de elsődleges szerepük valamiféle funkció betöltése számszerűsítés által. Tulajdonosi hányad jelképezése, autópálya matrica,stb.

Tőkeáttét – Egyes tőzsdék lehetővé teszik, hogy pénzt kölcsönözzünk a piacról és a valós tőkénknél magasabb értékű kriptopénzt vásároljunk vagy adjunk el.

OTC [Overt the Counter] – Hagyományos tőzsdén kívűl végzett (rejtett) kereskedés. Nem feltétlenül illegális, de a nyílvánosság kizárása nélkül megy végbe. Hagyományos tőzsdékre is jellemző, nagybefektetők által kedvelt adásvételi eljárás.

Volatilitás A volatilitás a kereskedésben az árfolyamok, hozamok változékonyságát jelenti. Ha egy részvény például minden nap egy százalékot emelkedik, a volatilitása kicsi, de ugyanígy, ha napi egy százalékot veszít az értékéből, akkor is ugyanolyan kicsi a volatilitása. Ha viszont egyik nap felfelé, a másik nap lefelé mozdul el, a volatilitása már nagyobb. Azaz a volatilitás alapvetően nem a mozgás irányára, hanem változékonyáságára utal.

Volume – Forgalom. Egy adot időszak alatt vásárolt és eladott kriptopénz mennyiség összessége.

Wallet pénztárca. Technikailag ez a szó azokat az alkalmazásokat jelölik, melyekkel hozzáférünk a hálózathoz, és kriptónkat kezelhetjük, azonban szabadabb értelmezésben jelölheti nem csak az alkalmazást de magát az adott fiókot is, ahol a user pénze elérhető.