Az RWA tokenizáció következő fázisa

spot_img

A „Beyond Token Issuance” című jelentésben a Chainlink blokklánc és oracle platform elemzői kifejtették, szerintük mik jelenleg a legnagyobb lehetőségek a valós eszközök tokenizálásában.

A Chainlink munkatársai úgy vélik, hogy az eszközkezelők számára óriási potenciál rejlik a tokenizálásban, mivel a pénzügyi eszközök infrastruktúrája egyre inkább a digitalizáció irányába halad.

A tokenizálás végső soron kitágítja a befektetésre alkalmas univerzum határait. Mivel a tokenizáció túlmutat a hagyományos pénzügyi eszközökön, növelheti a portfóliók diverzitását, és nagymértékben kiszélesítheti a pénzügyi piacokon fedezetként felhasználható biztosítékok skáláját.

Hogy konkrétan mekkora összegű eszközállományról is van szó, amelyet a blokkláncra vihetnek az eszközkezelők, arról egy szemléletes ábrát készítettek az elemzők:

Potenciálisan tokenizálható piacok és iparágak
Potenciálisan tokenizálható piacok és iparágak Forrás: Chainlink

Valószínűleg a részvények és kötvények lesznek az első olyan RWA-k, amelyeket tokenizálni fognak a blokkláncon. De ahogy a folyamat előnyei ezeken a piacokon bizonyítottak, nagyobb piacok is tokenizálhatók, lényegében bármi, ami fizikai értéket képvisel.

Mi is ez az RWA narratíva?

 

A riport kifejti, hogy a vagyonkezelők az új technológia segítségével létrehozhatnak egységes ügyfélportfóliókat, szolgáltatásaikat könnyen differenciálhatják, valamint javíthatják kockázatkezelésüket, mivel a tokenizáció lehetővé teszi az automatizáltabb kockázatértékelést.

A jelentésben a Chainlink azt is kifejti, hogy a blokkláncok egyre inkább „a meglévő pénzügyi ökoszisztéma szerves részévé fejlődnek”. Kiemelik, hogy a hagyományos és a blokklánc-alapú eszközök már most egyetlen pénzügyi ökoszisztémává egyesülnek. Az elemzők úgy vélik, ez a folyamatos digitalizálás eredménye, mivel a blokkláncok kiváló infrastruktúrát kínálnak az eszközök tárolására és a tranzakcióikra.

Ryan Lovell, a Chainlink Labs tőkepiaci igazgatója egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy a tokenizálás több éve kutatás-fejlesztési, magyarán csak kísérleti fázisban van.

Lovell elmagyarázta, hogy az intézmények eddig többnyire egyszerű számlaegyenlegeket hoztak a blokkláncra, és csak alapszinten foglalkoztak a tokenizálás lehetséges hatásaival vállalkozásaikra. 

Úgy fogalmazott: „Ez olyan volt, mint egy koncepcióautó építése motor vagy belső tér nélkül – csak egy alap héj a jövő számára.”

Az ügyvezető azonban úgy véli, hogy a tokenizálás következő szakasza már az alapinfrastruktúra kiépítése lesz. Erre azért van szükség, hogy a tokenizált eszközök rendezhetőek és programozhatók legyenek a hagyományos rendszereken, valamint a magán- és publikus blokkláncokon keresztül.

Lovell szerint a tokenek valós adatokkal bővítése, valamint a blokkláncok és a hagyományos rendszerek közötti interoperabilitás engedélyezése hatékony alkalmazásoknak nyithat teret.

Úgy véli, ezek a használati esetek nagyobb átláthatóságot, alacsonyabb költségeket és egyszerűbb adminisztrációs folyamatokat fognak eredményezni, mint a hagyományos pénzügyi infrastruktúra esetében megszokhattuk.

Az ügyvezető azt mondta, hogy a Chainlink már a RWA tokenizáció következő fázisán dolgozik az intézmények számára, túl magán a tokenkibocsátáson. A jelenlegi fejlesztések a kibocsátott tokenek hatékony, teljes életcikluson át tartó kezelésére, és a láncokon átívelő tranzakciók biztosítására fektetnek különös hangsúlyt.

/Cointelegraph, Chainlink/

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img