Mi is ez az RWA narratíva?

spot_img

A BlackRock, a világ legnagyobb vagyonkezelője a napokban jelentette be az első tokenizált eszközalapját az Ethereum blokkláncon. Úgy tűnik, a valós eszközök tokenizálása (RWA) központi szerepet kap a vállalat hosszú távú stratégiájában. 

Az tokenizálásra való áttéréssel a BlakcRock új módot kínálhat a befektetői számára azzal, hogy digitális tokenek formájában fektethessenek például ingatlanokba, műtárgyakba, vagy árucikkekkbe. Ezek a tokenek tulajdonjogot vagy részesedést jelentenek a fizikai vagy tőkepiaci eszközökben, így elérhetőbbek és likvidebbek, mint hagyományos társaik. A BlackRock célja, hogy hasznot húzzon a blokklánc átláthatóságából, biztonságából és hatékonyságából, és forradalmasítsa az RWA-kba történő befektetéseket és kereskedelmüket.

De nézzünk a mélyére, mi is az RWA, és milyen lehetőségek, valamint veszélyek rejlenek benne.

Mi az RWA?

Az RWA (Real World Assets) blokkláncon létrehozott tokenek, amik a való világban létező fizikai, vagy hagyományos pénzügyi eszközöket reprezentálnak. Előbbi kategóriába tartozhatnak pl ingatlanok, arany, különböző árucikkek, az utóbbiba pedig például valuták, állampapírok, részvények.

Az RWA tokenizáció a blokklánc iparág hasznosításának egyik legnagyobb lehetősége, potenciálisan több billió dollár értéket felölelő piaci szegmens lehet egy, a Világgazdasági Fórum (WEF) által készített tanulmány szerint. Elméletük szerint bármi, ami értékkel bír, tokenizálható a blokkláncon.

Előnyére szól, hogy egy tokenizált RWA sokkal könnyebben számontartható, hozzáférhető, menedzselhető és kereskedhető, mint egy hagyományos eszköz. Bonyolult szerződéskötési procedúrák helyett elég lehet csak a tokent birtokolni, ami önmagában tulajdon jogviszony megtestesítésére is alkalmas lehet akár a jövőben. 

Azonban arra is felhívnánk az olvasó figyelmét, hogy ha valamit a WEF és a BlackRock jó ötletnek tart, az nagy valószínűséggel a hétköznapi ember számára meglehetősen hátrányos lehet hosszabb távon. Gondoljunk csak bele, ha minden vagyontárgyunk token formájában kell, hogy létezzen a blokkláncon (mert mondjuk ez lesz az egyetlen hivatalos, standardizált  módja a birtokviszony reprezentálásának), ami esetleg egy digitális igazolványunkhoz van kötve, onnantól vagyoni helyzetünk nyitott könyv a mindenkori hatalom előtt. Ez annak tükrében különösen fenyegető, ha felidézzük: a WEF volt az, akinek híres-hírhedt szlogenje egy 2016-os videóban, hogy 2030-ra „nem fogsz birtokolni semmit, és boldog leszel”. 

A tokenizálás folyamata

A RWA tokenizálásának folyamata például Chainlink oracle-ök használatával nagy vonalakban a következő.

  • Eszköz kiválasztása: A tokenizálandó valós eszköz meghatározása. 
  • Blokklánc kiválasztása: A nyilvános vagy privát blokklánc-hálózat kiválasztása, amelyen a tokeneket kiadják. Például a Chainlink Cross-Chain Interoperability Protocol (CCIP) integrálása lehetővé teszi, hogy a tokenizált RWA bármely blokkláncon elérhető legyen.
  • Token specifikációk: A token típusának meghatározása: felcserélhető vagy nem (fungible vagy non-fungible), a használandó token szabvány (például ERC20 vagy ERC721), és egyéb alapvető szempontok.
  • Offchain kapcsolat: A legtöbb tokenizált eszköz magas minőségű offchain adatokat igényel, amelyeket vizsgált példánkban a Chainlink oracle-öktől kap meg. Egy megbízható hitelesítő szolgáltatás használata elengedhetetlen, hogy igazolja az RWA token mögötti eszközök létezését, valódiságát és hitelességét. Ennek egy példája a Chainlink proof of reserve iparági standardje, ami segíthet fenntartani a transzparenciát a felhasználók számára.
  • Kibocsátás: Az okosszerződések implementálása a kiválasztott hálózaton, a tokenek kiállítása és kibocsájtása.

RWA és a DeFi

Az RWA-k alkalmasak arra, hogy tovább skálázzák decentralizált pénzügyek világát azáltal, hogy a blokkláncon kívüli eszközöket is integrálják a digitális eszközök ökoszisztémájába, kihasználva a blokklánc technológia előnyeit. A DeFi iparág fejlesztői és propagálói évek óta azon dolgoznak, hogy bizonyítsák az on-chain pénzügyek felsőbbrendűségét a hagyományos pénzügyi szolgáltatásokkal szemben. Eddig a legtöbb eszköz ezen az ökoszisztémán kívül maradt, ami hatalmas növekedési lehetőséget jelent a DeFi számára az RWA-k tokenizálása révén. 

Ez az integráció azzal az ígérettel kecsegtet, hogy fokozza a komplett pénzrendszer likviditását, átláthatóságát és méltányosságát, valamint csökkenti a rendszerszintű kockázatokat és gátat szab a jelenleg fennálló monopolisztikus előnyöknek azáltal, hogy szélesebb körben elérhetővé teszi a befektetésre kínált eszközöket, amiket kisebb tőkével is igénybe lehet venni.

Jelenleg a tokenizált RWA-k összértéke a DeFi ökoszisztémában körülbelül 4.3 milliárd dollár, ami majdnem ötszöröse az egy évvel ezelőtti értéknek. Ez rávilágít a növekvő adaptációra.

TVL on blockchains
Teljes lekötött RWA érték az összes blokkláncon | Forrás: DefiLama

Az olyan új pénzügyi termékek, mint a MakerDAO, amely valós eszközöket használ a DAI stablecoin-ja fedezetére, jól példázzák a hagyományos és blokklánc-alapú eszközök kombinálásában rejlő innovatív lehetőségeket.

Kockázatok

A tokenizált RWA-k bizonyos kockázatokat is hordoznak magukban. Fontos kérdés elsősorban, hogy a fizikai eszközöket megfelelően őrizzék, amellett, hogy a külvilággal való kapcsolatuk mégis megfelelően biztosított. Ezen kívül az okosszerződésekben is előfordulhatnak bugok és sebezhetőségek, amelyeket a megfelelően kvalifikált hacker-ek kihasználhatnak. Továbbá nem elég csak kibocsátani egy eszközt, hanem jó piaci likviditásnak és keresletnek is kell lenni rá ahhoz, hogy értelme legyen egyáltalán a tokenizálásnak.

Végül ne feledjük, amit az előbbiekben már említettünk: azzal, ha a jövő pénzrendszerét teljes mértékben a blokkláncra terelnénk (ami úgy tűnik 2024-ben már nincs sem a BlackRock, sem a WEF ellenére), nagyjából teljes átláthatóságot (jó esetben csak azt, rosszabb esetben akár hozzáférhetőséget is) biztosítanánk a mindenkori hatalomnak a komplett vagyoni helyzetünkhöz.

Véleményünk szerint nem csak azért érdemes tisztában lennünk a technológiai-pénzügyi trendekkel, hogy azokat meglovagolva minél nagyobb fokú anyagi függetlenségre tehessünk szert, hanem azért is, hogy ellen tudjunk állni az olyan változásoknak, amiket a világ vezetői a saját előnyük érdekében segítenek elő, a mi életünket azonban negatívan befolyásolnák.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img