Válságban veszik elő a bitcoint?

spot_img

Egy érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet Mati Greenspan, az eToro vezető pénzügyi elemzője a gazdasági válság által sújtott országok és a kriptopénzek adásvételével kapcsolatban.

A LocalBitcoins egy világszerte nagy népszerűségnek örvendő weboldal, ahol kriptovalutákat adhatunk és vehetünk – általában helyi pénzért cserébe. Egy másik, a coin.dance nevű oldalon pedig lehetőségünk van a localbitcoins weboldalon gazdát cserélt értékek számszerűsítésére. A grafikonon pedig heti bontásban figyelhetjük a volumeneket, nemzeti valutában és bitcoinban kifejezve.

A helyi valutákban mért volumengrafikon jól szemlélteti, hogy mikor és hol ugrott meg a kriptopénzek adásvétele.

Bár igaz, hogy a localbitcoins volumene világszinten is emelkedést mutat, a gazdasági válság és az infláció sújtotta országok grafikonján különösen jól megfigyelhető az a jelenség, amiről már mi is sokszor írtunk: válságos időkben a helyi valuták helyett felértékelődnek a kriptopénzek.

Lássuk először Argentína volumengrafikonját bitcoinban, ahol a 2015-ös és 2016-os évet az általános elégedetlenség, és a gazdasági bizonytalanság uralta. Az ebben az időszakban gazdát cserélt bitcoinok volumene túlszárnyalta a későbbi 2017-es év végi tüske volumenét is, sőt, a 2017-es és 2018-as év volumene eltörpül a válságos időszakhoz képest is.

A fenti grafikonon Venezuela forgalmát a helyi valutában láthatjuk. A gyorsan kiugrás valószínűleg nem csak részben köszönhető a megnövekedett tényleges forgalomnak, a venezuelai bolivár egyre növekvő elértéktelenedése is szerepet játszik a növekedésben.

Bár Magyarországot nem sorolom a gazdasági válság által sújtott kategóriába, érdekesség, hogy az utóbbi két hétben jelentősen megugrott a LocalBitcoins-on mért forgalom és 7 millió forint értékben vettek bitcoint a honlapon keresztül.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img