Imperial College London: A kriptopénzek a pénz evolúciójának következő lépései

spot_img

A története során 15 Nobel-díjas kutatóval büszkélkedő Imperial College London és az eToro online bróker kutatása arra, a számunkra talán nem váratlan, de mindenképp örvendetes megállapításra jutott, hogy a kriptopénzek lehetnek a pénz evolúciójának következő lépcsőfoka, és a következő évtized során mainstream fizetési megoldás válhat belőlük.

Ahogy a Kripto Akadémia bejegyzéseiben és a KriptoSuliban többször volt szó, a kriptopénzeknek három szerepnek kell megfelelniük ahhoz, hogy a hétköznapokban is használható pénzként tekinthessünk rájuk:

  • értéktároló
  • általános cserealap
  • elszámolási egység a gazdaságban

2018 nyarán a számtalan próbálkozás és a rengeteg, világmegváltónak készülő projekt ellenére a háromból egyelőre csak az értéktároló szerep teljesül általánosan. A kutatás szerint a másik két szerepkör stabil betöltéséhez skálázhatóságban, dizájnban és szabályozásban van szükség fejlődésre. A kutatás legfontosabb megállapítása az, hogy a kriptopénzek jelentik a következő lépcsőfokot, mivel ezt a három funkciót hatékonyabban, a globális gazdaságban is “súrlódásmentesebben” fogják betölteni, mint a mai megoldások.

Az első e-mail elküldése után közel 30 évbe telt, míg az internet mainstreammé vált a felhasználóbarát kezelésnek, a megvastagodott értékajánlatnak és az általános elérhetőségnek köszönhetően. Én magam is emlékszem, hogy 10-11 éves korom körül egy gimnázium PC laborjában tett látogatás során kifejezetten bénának, unalmasnak találtam AZ internetet… és ezzel nem én voltam az egyetlen. Hogy a kriptopénzek hova jutnak harminc év alatt, megjósolni is lehetetlen, az idézett kutatás szerint azonban már a következő évtizedben az átlagember mindennapjaiba férkőzhetnek.

Az adopció jégtörője jelenleg a gyors, biztonságos és olcsó nemzetközi értékküldés. A kutatás 6 területet állapított meg, ahol fejlődésre van szükség az általános, tömeges használatig :

  • skálázhatóság – A tömeges felhasználás és a fejlesztések gátja lehet a korlátozott kapacitás, lásd Ethereum a napokban
  • használhatóság – Jelenleg esélytelen, hogy akár csak a saját szüleink is felhasználói szinten foglalkozzanak kriptopénzekkel
  • szabályozás – Az uniform globális megközelítés esélytelen, ennek ellenére minél egységesebb szabályozásra lenne szükség
  • volatilitás – A piaci kapitalizáció növekedésével csökkenni fog az árfolyamok “ugrálása”.
  • ösztönzők – A hálózat stabilizálásán dolgozóknak anyagi érdeke fűzödik a munkájukhoz és ez így van jól. Ha a rendszerben lehetőség van a visszaélésre, azt ki fogják használni, még más felhasználók kárára is.
  • a titkosság szintjei – Különböző felhasználóknak különböző mértékű titkosságra (tranzakciók, címek) van szüksége, ezeket ki kell szolgálni. Nagy kérdés, hogy például a privát tranzakciók mennyire lesznek szalonképesek a szabályozók szemében (nem lesznek).
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img