Mi lenne, ha az Euro helyett egy kriptóra cserélnénk a Forintot? II.

spot_img

A publicisztika első része:

Mi lenne, ha az Euro helyett egy kriptóra cserélnénk a Forintot? I.

…Szubjektív véleményem szerint vagy a Stellar, vagy az IOTA lenne szerencsés választás.Ezek közül pedig azért az IOTÁ-t viszem tovább gondolatban, mert azt ismerem messze a legjobban technológiailag.

Kissebb ismerettséggel rendelkező, pici kapitalizációval bíró érméket felesleges is volna vizsgálni, mert úgy pont az az előny veszne el, hogy ezer lábon áll az adott eszköz. De itt is, ha van valakinek jó ötlete, írja meg és érveljen mellette.

Tehát. A választás az IOTA, ami ugyan jelenleg küzd még a hálózat sebességével, de ez elsősorban a node-ok hiánya okán van így; a tech elméleti sebessége egyenlő a hálózatéval, amin fut. Pár száz node beizzítása pedig szinte mikroszkopikus költség egy államnak, pláne összevetve a készpénz-forgalom járulékos költségeivel. Ami viszont hatalmas előny, az az, hogy egészen apró részegységekre is bontható, egy jelenleg egy dolláron álló mIOTÁ-t egymilliomod részre is szét lehet szedni, tehát a klasszikus példa, a kávé kifizetése nem jelentene akadályt. Pláne, mert a rendszer transaction fee nélkül működik.

Nem alacsony a tranzakciós költség, hanem nincsen, és nem is lesz. A munkát, a validálást a node-ok végzik, illetve a walletek maguk.

IOTA – bemutató

Miután a választás megtörtént, értelemszerűen nem volna célszerű azonnal a publikum tudomására hozni. Hisz ez azonnal a Forint összeomlásához, és az IOTA felrobbanásához vezetne. Szépen csendben kellene megkezdeni az átváltást, fokozatosan bevonva a pénzintézeteket, tőkéjük mérete szerinti csökkenő sorrendben. Miután pedig ez megtörtént, utána lehetne informálni a lakosságot, de csak indirekt módon, nem hivatalos csatornákon. Miszerint milyen jó ez az IOTA, be kellene vásárolni, az állam is fektetett be, és így tovább.

Majd pedig, miután már minden elképzelhető módon a lakosság fülébe suttogtuk, hogy mi a tuti, utánna jöhet a bejelentés, természetesen kikötve, hogy a Forint párhuzamosan használható marad még egy évig mondjuk.

Lehet tévedek, de azt gondolom, hogy ez a merész húzás Magyarországot egy csapásra Szaúd-Arábia ás Katar szintjére emelné gazdagságban. Ugyanis az, hogy az állam tőkéje már alapból az első helyre tette a választott kriptónkat, az egy dolog. De a súlya annak a hírnek, hogy egy fejlett, európai állam, mind a több tízezer cégével, boltjával, termelőivel, és tízmilliós lakosságával egyetemben egy adott coint fog használni, beláthatatlan méretű aranylázat indítana el a tőzsdéken. És habár a korrekció a láz után előbb-utóbb bekövetkezne, így is többszörösét érné a nemzeti összvagyon, mint az akció előtt.

Ráadásul egy olyan pénzben lenne ez a vagyon, aminek nem számít, hogy elverte-e a jég az azévi termésünket, elzárták-e az oroszok a gázcsapot, et cetera…

A lakosság talán furcsállná a váltást, de ez nem számít. Megszoknák. A következő száz évre biztosítanánk az ország gazdasági helyzetét és versenyképességét egy ilyen lépéssel. a készpénzt, mint olyat, teljesen nem tudnánk megszüntetni , hiszen jelentős hányada a lakosságnak most se tud, vagy akar mást használni, mint készpénzt. De ez a készpénz lehetne attól még Forint helyett Iota. A papírbankón állna szépen egy felirat, hogy az MNB az adott készpénzt a címletének megfelelő mennyiségű kriptóra váltja bármikor. Nem jelentene nagyobb megrázkódtatást tehát a változás, mint egy Euróra való átállás. Az árak, a feliratok megváltoznának, de megszokná mindenki.

Cserébe az országunk vagyont, és nem utolsósorban anyagi függetlenséget szerezne. És habár várhatóak volnának ingadozások, mint ahogyan az a kriptóknál elő is fordul, de ezek pont a mi kriptónkat, jelen esetben az IOTÁ-t sokkal kevésbbé érzékenyen érintenék, mivel a többi spekulatív játékszerrel szemben emögött nagyon is konkrét fedezetként ott állna egy egész ország.

A példánkat pedig könnyen lehet, hogy más környékbeli államok is követnék, mondjuk Szlovénia vagy Szlovákia. A kripto forradalom ötödik sebességre kapcsolna… Szép álom, nem?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img