IOTA – bemutató

spot_img

Érdemes volna, és valószínűleg az ICO-k és walletek mellé fogunk kriptó-bemutatókat is írni. Én részemről az IOTÁ-val kezdeném, méghozzá azért, mert ez az a kriptó, ami első sikereimet adta, ez az a kriptó, ami igazán berántott ebbe a világba, és ez az a kriptó, amit mind a mai napig töretlenül HODL-ok, bízván benne, hogy egyszer ő lesz a nagy befutó, és felér a három nagyhoz, vagy talán le is körözi őket. Kicsit talán elfogult lesz az írás, de nézzétek el nekem: nehéz nem elfogultnak lenni egy ilyen kiváló termékkel 😛

Nincs blockchain

Első, és talán legbizarabb tulajdonsága ennek a kriptónak, hogy úgynevezett harmadik generációs kriptovaluta, amivel azokat az érméket szokták jelölni, amelyek már nem az eredeti, Bitcoin féle blokklánc technológián alapulnak. Egyelőre még nem sok van belőlük, de feltételezhetően ez a jövő útja, és ezek a rendszerek számtalan gyermekbetegséget kiküszöböltek, amikre Satoshi annak idején nem válaszolhatott, hiszen még nem láthatta élőben, mi történik majd, ha az egész világ az ő találmányát használja.

A whitepaper-ben az utolsó részletéig ki van fejtve, hogyan is működik ez az új hálózat, a Tangle, de ha értesz angolul, itt egy kiváló gyorstalpaló a témában:

Persze azért kifejtem írásban is két mondatban. Az új rendszer egyik legfőbb célja a bányászat teljes megszüntetése volt, de mindezt szerették volna úgy megtenni, hogy a káros következményeket elhárítsák. Így született meg az az ötlet, hogy az elméletben decentralizált blokklánc hálózatot – ahol a gyakorlatban a bányászok kezében van a kontroll -, felváltsa egy olyan rendszer, ahol a szükséges számítási kapacitást mindenki maga hozza a rendszerbe. Azaz minden egyes wallet birtokos miner is egyidőben. De ez még nem minden. Amennyiben elindít a felhasználó egy utalást, úgy kettő darab másikat kell validálnia. Ami még szintén szinte semmi a végfelhasználó számára, ellenben azt jelenti, hogy a rendszer konkrétan a végtelenségig skálázható lassulás nélkül! Hiszen mindig pontosan kétszer annyi számítási kapacitás fog rendelkezésre állni, mint amennyire épp szükség van. És ez bizony elegáns és brilliáns megoldás, hogyha lehetek elfogult.

Nincs költség

Nem mellékes apróság, hogy ha nincsenek bányászok, akkor nincsen költség sem. Sok kriptovaulta hirdeti magát azzal, hogy “szinte” ingyenesek a tranzakcióik. De a sajnálatos bitcoinos események tükrében tudhatjuk, hogy ez az olcsóság csak állapot, semmi több. Az IOTA  tranzakciós díja nem 1%, vagy 0,0001%, hanem 0, és annyi is marad, mindörökre. A hálózat működéséhez a walleted használatával járulsz hozzá, és ez éppen elegendő is.

Sajnos azonban ez a nulla százalékos költség kizárólag wallet és wallet között érvényes, mivel az IOTA Foundation akaratától és céljaitól függetlenül az első pár hónap után a nagy tőzsdék rátették a maguk kis sápját a ki- és betétekre, 0,5 mIOTA árban. Erre számítsatok azért.

Nincs várakozás – elméletben…

A legfrissebb eredmények szerint a Tangle hálózat jelenleg 1000 TPS (transactions per second) környéki teljesítményre képes, amivel az 1500 TPS elméleti sebességű Ripple mögött a második. Azonban három dolgot ne felejtsünk:

  • az egyik, hogy a Ripple ezt az eredményt centralizált hátterével képes elérni,
  • a másik, hogy az ETH például csak 15-45 TPS körül tart jelenleg (ami még mindig nem kevés, a PayPal is ezen a szinten mozog)
  • a harmadik pedig, hogy ahogy az IOTA felhasználóinak száma nő, ez a szám akármeddig kúszhat fölfele. Matematikai akadálya nincsen.

A gyakorlatban azonban van egy gond ezzel a dologgal, és pedig az, hogy ez a hálózat csak akkor igazán jó, hogyha úgy néz ki, mint ahogyan megálmodták. Sok-sok aktív userrel és élő tranzakcióval. Tavaly nyáron, amikor a projekt fenekén még ott volt a tojáshéj, jómagam rettenetes, több órás csúszásokat is megtapasztaltam, és ez őszre se normalizálódott, mikor is beszüntettem a különben is borzalmas tárcájuk használatát. Ebben a cikkemben leírtam részletesen, hogy miért tartom kacatnak a Light Walletet, és azt is, hogy viszont a régóta fejlesztett Trinity Wallet nagy változásokat hozhat a brand számára.

Nincs több zavart számológépezés

Ahogyan a már hivatkozott cikkemben kifejtettem:

Az egyik remek ötlet (ami csak részben a wallet érdeme), az a tizedesvesszők megszüntetése. Ez az IOTA ergonómiáján hatalmasat dob, és egy olyan problémát oldottak meg vele, ami a kezdetektől fennáll. Jómagam, mikor azt mondják nekem, van-e eladó 0,03 BTC-m, akkor (amíg utána nem számolok) sejtelmem sincs, hogy az most tizenkét dollárt jelent, vagy háromezret. De az sem jobb, mikor küldenék valakinek kriptót, és kizárólag dollárban, vagy forintban tudunk tárgyalni, mert az, hogy 0,6218955, az egyikünknek sem mond semmit az égvilágon.

Nos, az IOTA az informatikai mértékegységeket használja, és őszintén mondhatom, a gyakorlatban ez tökéletesen működik. Van ugyebár az iota, ami egymilliomod egységet tesz ki. Van a Miota (Mega iota), ami az alapegységnek tekinthető, és aminek az árát jegyzik a tőzsdék, és van a Giota (Giga iota), ami ezer Miotát jelent. Főleg ezekkel fogunk találkozni. Nagyon nagy halak, illetve bálnák belefuthatnak még a Tiotába is, ami – nem meglepő módon – ezer Giotát tesz ki.

A wallet maga automatikusan vált a megnevezések között, illetve utalásnál a felhasználó is választhat, milyen egységben akarja megadni az összeget. Nagyszerű újdonság, és végre átláthatóvá tette a kriptós elszámolást, ezt tapasztalatból mondom.

Partnerek és kilátások

Részben azért pont ma írom ezt a publicisztikát, mert egy barátom írt ma délelőtt, hogy “és az IOTA… inkább ne is beszéljünk róla!”, szóval úgy gondoltam, nem árt egy kis emlékeztető és vígasz a hazai iotás csapatnak azzal kapcsolatban, hogy jó lóra tettünk. (kitartás Larik!) Ugyanis az árfolyamok már igen régóta elég visszataszítóan néznek ki. Az IOTA már sokkal korábban elgyengült, mint a többiek az évforduló környékén, és most még mélyebbre ment. Jómagam, és az általam megdumált ismerőseim .40 és .70 között szálltak be, szóval még mindig egészen elégedettek lehetnek, de mindez az 5,7 dolláros csúcshoz képest mégiscsak szegényes.

 

A piac válsága megtépázza és megviseli az IOTÁ-t is, de az érme önmagához képest is rossz bőrben van, ugyanis a korábbi 5. helyről jelenleg a 11. helyre hullott vissza a Coinmarketcap adatai szerint. Mindez egyébként kifejezetten furcsa, hiszen folyamatosan csak pozitív hírek jönnek az érme felől, néhány jelentéktelen FUD-tól eltekintve, rendszeresek az olyan jellegű hírek, hogy hivatalossá vált a Bosch partnerség, hivatalossá vált a Volkswagen partnerség, hivatalossá vált a Microsoft együttműködés…

Személyes magánvéleményem – mely nem befektetési tanács -, hogy a piac egyelőre kiveti magából az IOTÁ-t mint a furcsa, meg nem értett gyereket az osztálya. Csakhogy ezekből a meg nem értett srácokból lettek a Bill Gates-ek és Steve Jobs-ok. Érdemes nyomonkövetni ennek a projektnek a sorsát.

Ha pedig már IOTÁ-s vagy, és még nem csatlakoztál a pici de baráti hangulatú magyar közösséghez, itt megteheted!

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img