A blokklánc segíthet a korrupció felszámolásában

spot_img

A Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) 2021. július 5-én megjelent kiadványában részletesen leírta, hogy a blokklánc technológia miként segítheti a kormányzati rendszerek korrupciójának csökkentését.

Blogbejegyzésében a WEF úgy véli, hogy a blokklánc megoldhatja a korrupció problémáját olyan területeken is, mint például a közbeszerzés. A jelentés megjegyzi, hogy az ágazatban a korrupció potenciálisan pénzügyi előnyök miatt alakulhat ki.

A poszt megjegyzi, hogy az átláthatóság a blokklánc technológia egyik legnagyobb előnye, amely képes kezelni a folyamatot az ajánlatok igazságtalan odaítélésének elkerülése érdekében. A WEF szerint:

„Az értékelési kritériumokat visszamenőlegesen módosíthatják, vagy például módosíthatják a vállalati ajánlatokat is. A blokklánc garantálja, hogy bármely változás nyilvános, az eredeti információkat megtartják, és nyilvántartás van arról is, hogy ki hajtotta végre a változtatást.”

A WEF megjegyzi, hogy a technológia könnyen hozzáférhető, hamisíthatatlan és valós idejű segítséget nyújthat a folyamatban lévő közbeszerzési folyamatokra is.

Blokklánc a nyilvántartásokban

A WEF rámutat arra is, hogy a blokklánc a földhivatali nyilvántartásokban is hasznosítható lenne a hatékonysági hiányosságok megoldására. A WEF kiemeli, hogy a fejlődő régiók a jogi stabilitás történelmi problémái miatt profitálhatnak a blokklánc technológiából a legtöbbet. Grúziában már alkalmazzák a rendszert. 2018-ra az ország több mint 1,5 millió földtulajdonjogot regisztrált a blokklánc alapú rendszeren keresztül.

Afrikában folyamatban van egy városi földhivatali projekt, amelynek célja a blokklánc technológia tesztelése a földhivatali nyilvántartások digitalizálásának problémáinak megoldására. A projekt a bíróságok terheinek csökkentése, – később a kiküszöbölése – a földkérdések megoldása érdekében jött létre.

A blokklánc technológia számos előnnyel és lehetőséggel jár, mint ahogy azt fentebb is láthatjuk. A főbb kihívások azonban a rendszer elfogadásában, adoptálásában és a megvalósításban rejlenek. További híreket és elemzéseket a discord és a Youtube csatornánkon találtok.

/finbold, weforum.org/

A könyvelő a blokkláncra költözik

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img