Teszt: IOTA Light Wallet 2.5.7

spot_img

Egy kriptovaluta valós használati értékét szinte teljes mértékben az befolyásolja, hogy a wallet, amit írtak hozzá, mennyire hatékony. Vannak tulajdonságok, melyeket nem csupán a wallet határoz meg, mégis ott szembesülünk vele – például a sebesség – , és vannak olyan tulajdonságok is, amik kizárólag a pénztárca-program sajátjai, úgy, mint funkciók, kezelhetőség. Nem különítem ezeket szorosan el, mivel a felhasználó sem teszi; hanem egységében, szubjektív tapasztalatok összességeként fogok írni róluk.

Elsőként a híres-hírhedt asztali IOTA walletre esett a választásom, annak is a legfrissebb változatára. Kriptós körökben igazán rossz híre van ennek az alkalmazásnak, de vajon rászolgált-e?

Megjelenés, kezelőfelület, funkciók

Ne beszéljünk mellé, a Light Wallet fejlesztői ijesztően puritán arculatot alkottak, az ember első benyomása az, hogy esetleg rossz verziót töltött le Githubról, vagy nem töltött be rendesen az applikáció. Ráadásul egyszerűsége ellenére mégis sikerült átláthatatlanná tervezni, ugyanis amikor szembesül a felhasználó olyan funkciókkal, mint „adress reattach” vagy „edit node configuration”, olyankor sejtelme sincsen róla, mit kéne tennie. És itt nem pusztán fejlesztői kiegészítőkről van szó! A reattaching ugyanis például egy rendkívül gyakran használatos eszköz, ami nélkül könnyen zero balance-t találhatunk a tárcánkban… De erről később.

Továbblépve az első benyomásról, az egyik remek ötlet (ami csak részben a wallet érdeme), az a tizedesvesszők megszüntetése. Ez az IOTA ergonómiáján hatalmasat dob, és egy olyan problémát oldottak meg vele, ami a kezdetektől fennáll. Jómagam, mikor azt mondják nekem, van-e eladó 0,03 BTC-m, akkor (amíg utána nem számolok) sejtelmem sincs, hogy az most tizenkét dollárt jelent, vagy háromezret. De az sem jobb, mikor küldenék valakinek kriptót, és kizárólag dollárban, vagy forintban tudunk tárgyalni, mert az, hogy 0,6218955, az egyikünknek sem mond semmit az égvilágon.

Nos, az IOTA az informatikai mértékegységeket használja, és őszintén mondhatom, a gyakorlatban ez tökéletesen működik. Van ugyebár az iota, ami egymilliomod egységet tesz ki. Van a Miota (Mega iota), ami az alapegységnek tekinthető, és aminek az árát jegyzik a tőzsdék, és van a Giota (Giga iota), ami ezer Miotát jelent. Főleg ezekkel fogunk találkozni. Nagyon nagy halak, illetve bálnák belefuthatnak még a Tiotába is, ami – nem meglepő módon – ezer Giotát tesz ki.

A wallet maga automatikusan vált a megnevezések között, illetve utalásnál a felhasználó is választhat, milyen egységben akarja megadni az összeget. Nagyszerű újdonság, és végre átláthatóvá tette a kriptós elszámolást, ezt tapasztalatból mondom. Ezenfelül viszont nem igazán átlátható az egész program. Nagyon minimalista, és nagyon el vannak benne rejtve a legáltalánosabb funkciók is a küldésen kívül.

Sebesség, tranzakciók, szinkronizálás

Ez a Tangle (az IOTA saját, a Blockchainhez hasonlatos, de mégis eltérő rendszere) legnagyobb potenciálja, de jelenleg ez a Tangle gyenge pontja is. A whitepaper szerint az IOTA tranzakciók annál gyorsabbá válnak, minél több tagja van a hálózatnak. Ez forradalmi gondolat, és egy nagyon okos matematikai eljárással oldották meg, amit ajánlok mindenki figyelmébe. Ugyanakkor azt is jelenti mindez, hogy minél kevesebben vannak a hálózaton, annál lassabb. És így míg a tranzakció elméleti sebessége a nulla miliszekundum felé konvergál, addig a gyakorlati sebessége jelenleg akár több óra is lehet. Sőt, velem fordult már elő olyan is, hogy napokra beragadt egy utalás, ami kereskedési helyzetben még longtermeseknek is fatális lehet. Itt térnék vissza az ún. reattaching-ra. A Light Wallet készítői voltak olyan figyelmesek, hogy számoltak azzal, hogy utalások ragadhatnak be, és ezért biztosították nekünk a lehetőséget arra, hogy türelmetlen várakozásunk során tetszőleges időközönként rácsaphassunk erre a gombra. Ilyenkor az app újra kiküldi a Tangle felé az utalást, de jelölve, hogy ez már duplikáció, azaz, hajtsa csak végre, de ha már találkozott vele, vagy fog a későbbiekben, akkor azt ne. Így kivédve a kettős költést.

Egy kifejezetten univerzális funkció született így, amit bármikor lehet használni, ha elégedetlenek vagyunk. Tapasztalataim szerint érdemes nyomkodni ha késik egy bejövő utalás, érdemes nyomkodni, ha a miénk nem akar átérni, és érdemes nyomkodni akkor is, hogyha a klasszikus, szívritmuszavart előidéző „zero balance event” elszenvedői vagyunk. Ez a remek jelenség akkor történik meg általában, mikor az alkalmazás verziófrissítésen megy keresztül. A probléma gyökere, hogy a Blockchainnel ellentétben itt a számítógépünk semmiféle adatbázist nem tárol, csupán a Full Node-okra csatlakozik fel, és az adatokat onnan szerzi be. Általában néhány reattaching után a helyes összeg jelenik meg újra. Rendhagyó esetekben kell 20-30 kör is, de előbb-utóbb megkerül minden garas.

Biztonság

A közelmúltban nagy port kavart egy biztonsági botrány az IOTÁ-val kapcsolatban. Dollár milliók tűntek el összességében a hálózatról, és több tízezer károsultja volt az ügynek. De mi is történt valójában? Mert nem „hacker-támadás”, ahogyan a lapokban sajnálatos módon megjelent…

Az IOTA úgynevezett seedeket használ valódi walletek helyett. Ennek technikai háttere külön cikket érne, ami a lényeg, hogy felhasználónév és jelszó párosa helyett itt egyetlen, ~80 karakter hosszúságú karaktersor van, ami minden seednél teljesen egyedi, és közel végtelen kombinációt enged. Sok kezdő megdöbben ezen, és azt kérdezi: hogyha valaki véletlenszerűen kódsorokat ütöget be, akkor csakúgy beléphet az én seedembe?

Erre a válasz pedig az, hogy igen, csak ennek esélye sokkal alacsonyabb annál, minthogy spontán öngyulladásban elhalálozol itt és most. Azaz ha emiatt nem aggódsz, amiatt se érdemes.

Valakik mégis kiürítettek többezer tárcát, és mégis megléptek végtelen sok pénzzel.

Mindez úgy történhetett meg, hogy az újoncok lusták voltak elolvasni a FAQ-t, lusták voltak ahhoz is, hogy végighúzzák a kezüket a klaviatúrán, ehelyett inkább beírták a böngészőjükbe, hogy „online seed generator”… Az ismeretlen scammerek által készített generátoros weblapok persze mentették a kapott kódsorokat, és mikor eljött az idő, kipucolták a seedeket. Innen származik az IOTA wallet nagyon rossz híre biztonsági szempontból, pedig valójában a legfőbb gondot bizony a felhasználói gondatlanság idézte elő.

Valódi súlyos biztonsági krízisek nincsenek, és bizton állíthatom, hogy maga a rendszer többszörösen biztosítva van, és feltörhetetlen. Talán még a Blockchain alapú rendszereknél is biztonságosabb, pedig azok bizonyítottak az elmúlt évtizedben.

Csak alaposan őrizzük meg a Seed-ünk karaktersorát valahol, és lehetőleg papíron tároljuk, ne számítógépen, elkerülve az adathalászat lehetőségét is.

Támogatás

Habár ez nem a fejlesztők érdeme főként, hanem a közösségé, de kimagasló minőségű segítségre számíthat az az ember, aki felkeresi gondjával a legnagyobb IOTA facebook csoportot. És erősen ajánlom is, hogy akinek szüksége van rá, az az FB csoportot keresse fel a Slackes és a Discordos oldalak helyett, mert igazán gyors, és igazán profi segítséget fog kapni. Az IOTA Foundation maximálisan aktív, főleg Twitteren kommunikálnak, de gyakran előadásokat is tartanak, vagy interjúkat is adnak. Azonban az app fejlesztői egy külön történet. Ő róluk sokmindent nem lehet tudni, néha a Githubon elejtenek néhány kulcsfontosságú információt, de hathatós segítséget elsősorban a közösségtől várjunk.

Zárszó

Az IOTA mögött forradalmi technológia áll, és számomra nem kérdés, hogy a jövőben az elsők között fog állni a kripto-piacon. Ugyanakkor mindez a benyomásom háttérkutatás eredménye, és ha a wallet alapján kéne véleményt formálnom, akkor csupán egy amatőr, enyhén scam-gyanús programot látnék, amit csak akkor használnék exchange oldalak helyett, hogyha már semmi más lehetőségem nincsen. Valószínű, hogy a brand növekedését éppen ez a rossz minőségű termék tartja vissza, hiszen az IOTA Foundation olyan partnerekkel büszkélkedhet, mint a BOSCH vagy a CISCO.

A tokent mindenképpen figyelemreméltónak tartom, és ajánlom, ugyanakkor a walletet semmi szín alatt sem. Jómagam a Binance-t használom IOTA vásárlására és tárolására is, nagyon sok kellemetlenségtől kíméli meg magát az ember, hogyha így tesz a Light Wallet helyett.

Azt beszélik viszont, hogy hónapokon belül piacra kerülhet a régóta nagy titokban fejlesztett Trinity kódnéven emlegetett wallet, ami sokmindent megváltoztathat az IOTA körül…

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img