MoneroV – Csúszik a hard fork

spot_img

A Monero a már jó két hónapja tartó korrekció közepette is képes volt korábbi csúcs árát megközelíteni és a piac több szereplőjét jócskán túlteljesíteni. Aki nem követte a vele kapcsolatos híreket, talán nem érti, hogy mi állhat a coin szárnyalása mögött. A válasz az ingyen pénz, melyet sokan képtelenek az asztalon hagyni. Míg a tavalyi év vége a Bitcoin forkokról szólt, idén a népszerűbb altcoinok is osztódásnak indultak. Az Ethereumot, Ethereum Classicot és Litecoint most a Monero követi.

Az eredetileg március közepére tervezett időpont helyett, április végén (az 1 564 965 blokknál, előreláthatólag 30-án) a Monero blokklánca kettéválik és létrejön a MoneroV (XMV), melyet airdrop formájában igényelhetünk. Az új coinra a fejlesztők szerint a magas tranzakciós költségek, a túl centralizált döntéshozatali szerv és a skálázódás problémája miatt van szükség. Ezen problémák megoldására egyrészt nem feltétlen a hard fork a legjobb megoldás (lásd Bitcoin Cash), másrészt a szétvállásról olvasva két furcsa dolgot is felfedezhet az ember.

Az első a MimbleWimble protokoll. Ez hivatott megoldani a Monero hálózat túlterheltségét, ugyanakkor a roadmap szerint csak 2019 negyedik negyedévében vezetnék be a MoneroV fejlesztői. Ha tényleg azonnali hard forkkért kiált a probléma, akkor mire is várunk még másfél évig?

A másik dolog a coinok igénylése: ahhoz, hogy részt vehessünk az airdropban, a MoneroV walletben meg kell adnunk Monero privát kulcsunkat. Vagyis a MoneroV fejlesztői ha akarnák:

1. Ellophatnák az összes résztvevő Moneroját.
2. Felfedhetnék a résztvevők összes korábbi Monero tranzakcióját.

Ezt követően nem tudom érdekel-e még valakit, hogy a coinokat 1:10 arányban fogják kiosztani (1 XMR = 10 XMV) és hogy a Monero végtelen supply-jával szemben MoneroV-ből összesen csak 256 millió lesz. A tőzsdéket úgy tűnik nem érdekli, mert a cikk megírásának pillanatáig egy sem jelezte, hogy felvenné a MoneroV-t kínálatába. Likvid piac nélkül pedig sejthetjük mi vár rá. (Valószínűleg ezért halasztották el a márciusi indulást.)

A fork halasztásának bejelentését követően a Monero ára kissé visszaesett, de április második felében várhatóan ismét erőre kap majd.

https://monerov.org/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img