Nagyot szakított az első angliai kriptobarát mecset

spot_img

London egyik belső területén, Hackney-ben, az angolos barnatéglás sorházak sűrűjéből emelkedik ki a Shacklewell Lane Mosque, azaz a Shacklewell úti mecset. A főleg helyi törököket kiszolgáló mecset híre már bejárta a kriptóval foglalkozó sajtót idén azzal, hogy ramadán alkalmával elsőként fogadtak el bitcoint és ethereumot is, így a muszlimok kriptopénzben is leróhatták hagyományos adakozási kötelezettségüket.

Ramadán lezárultával megjöttek az eredmények is. Egy átlagos évben 3.500 angol fontot sikerül ilyenkor összegyűjteni, ehhez képest idén ennek az összegnek közel négyszeresét, 14.000 fontot halmozott fel a mecset. Ez kb. 5 millió forintnak felel meg.

“Sokan a mecsetből szkeptikusak voltak az új pénz elfogadásával kapcsolatban, de a tény, hogy a szokásos összeg négyszeresét sikerült összegyűjtenünk, megmutatta, hogy milyen fontos, hogy nyitottak legyünk az új digitális pénzek iránt.”- nyilatkozta az iNews-nek Erkin Guney, a Shacklewell Lane mecset vezetője.

“Négyszer annyit gyűjtöttünk kriptopénzes adományokból, mint máskor és még mindig érkeznek. Csodálatos!”

– tette hozzá Guney.

Az iszlám világban gyakran felmerül a kérdés, hogy a kriptopénzek használata összeegyeztethető-e a vallással. Idén áprilisban egy neves muszlim tudós és teológus jelentette be, hogy a saríá vallásjognak is megfelelnek a kriptovaluták, amit a sajtó úgy harangozott be, hogy 1,6 milliárd ember előtt nyíltak meg a kriptopiacok. Egyiptom főmuftija viszont megtiltotta híveinek a bitcoin kereskedést – később a Facebook lájkok vásárlásától is eltiltotta a közösséget.

Az eltérő nézőpontok összeegyeztetésén már dolgoznak. Egy londoni startup, bizonyos Combo Innovation például azzal foglalkozik, hogy blokklánc alapú, iszlám pénzüggyel kompatibilis finanszírozási megoldásokat kínáljon ügyfeleinek. Ők voltak azok, akik tanácsadóként segítették a shacklewelli mecset kriptós adománygyűjtését is.

(iNews UK)

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img