Mastercard szabadalom: kriptopénz – fiat számla összekötés

spot_img

A Litecoin foundation nemrég 9,9% tulajdonrészt vett egy német bankban, a NASDAQ saját kriptopénz tőzsdét indított, a Goldman Sachs új vezére pedig amellett, hogy DJ-ként is dolgozik, nagy kriptobarát hírében áll.

Egy szó, mint száz, egyre inkább úgy tűnik, hogy a tradicionális bank és pénzrendszerek nem viaskodnak a kriptopénzek világával, inkább nyitnak a terület felé. Persze ne legyenek illúzióink, lesz itt még csetepaté bőven.

Ha valóban beszélhetünk közeledési folyamatról, akkor most újabb állomáshoz érkeztünk, a Mastercard ugyanis benyújtott egy szabadami igényt, a klasszikus fiat számlákat akarják összekötni, egy platformra hozni a kriptopénzekkel. Vagyis fordítva.

A szabadalmat nem csupán benyújtották, már meg is nyerték, így zöld utat kapott a munka. A bejegyzett szabadalom lényege, hogy egy füst alatt használhassuk a fiat pénzünket és a kriptopénzeinket, egyetlen kártya segítségével.

Lényeg a lényeg, ha ez megvalósul, akkor ugyanúgy vásárolhatunk kriptopénz ellenében termékeket és szolgáltatásokat, mint most forint, dollár, euró használatával.

Két összekapcsolt “számláról” van szó melyet egy adott ügyfél birtokolhat és kezelhet a bankjánál, egy fiat és egy kriptopénz. Az anyag arra hivatkozik, hogy elsősorban az anonimitás és a csalási kísérletek elkerülése végett vonzódnak az ügyfelek a kriptopénzekhez.

A Mastercard mérnökei azt is kifejtik, hogy a klasszikus fiat alapú bankkártyás vásárlások időtartama csupán néhány másodperc, ezzel szemben egy blokklánc tranzakcióra akár tíz percet is várnunk kell, ez komoly probléma a tervezett szolgáltatásban.

Továbbá arról is értekeznek, hogy a blokklánc és a kriptopénzek újszerűsége kifejezetten “riasztó” sok ember számára, ezért idegenkednek tőle. Pontosan ezért törekednek arra, hogy egy már jól ismert, bejáratott eszközben egyesítsék a megszokott és az új technológiát.

Fontos hozzátennünk, hogy a Revolute kártyák pontosan ezt a célt szolgálják, kriptopénz használatot tesznek lehetővé egy klasszikus plasztikkártya formájában. Ezzel a céggel is dolgozott már együtt a Mastercard, sőt, a Visa is.

Ahogy az a szabadalmaknál lenni szokott, azért nem kapunk minden felmerülő kérdésre választ, például nem tudjuk, hogy egy saját blokklánc áll majd a rendszer mögött, vagy pontosan milyen megoldás adja majd a dolog lelkét.

Nem ez az első szabadalom a Mastercard vegykonyhájából, ami a kriptopénzek területéhez kapcsolódik. Korábbán már benyújtottak egy leírást, mely egy “anonim tranzakciókat biztosító bokklánc rendszerre” vonatkozik, ennől többet egyelőre nem tudunk.

Az biztos, hogy a kriptopénzek számára kedvező az irány, minél több fajsúlyos szereplő nyit az innovációra a tradicionális pénzrendszerekből, annál gördülékenyebb és dinamikusabb lehet az előrelépés a következő hosszú évek során.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img