Bitcoin dominancia és várható alakulása

spot_img

A kriptopiac az egyes projektekben ülő pénz mennyiségét tekintve sokáig szinte csak a Bitcoinról szólt: 2017 elejéig, néhány rövidebb szakasz kivételével a teljes kriptopiaci kapitalizáció 80-90%-a BTC-ben volt, altcoinokkal csak az igazi megszállottak foglalkoztak. A Bitcoin dominancia értékét a teljes, összpiaci kapitalizáció és a Bitcoin kapitalizációjának aránya adja, a bejegyzés írásakor ez épp 45,5%.

A borítóképen is látható grafikont a coinmarketcap “charts” oldalán, alul találod.

Az altok kora

A legnagyobb kriptopénz projektek kapitalizációjának változásai az utóbbi másfél évben

A változás 2017 márciusának elejével indult, az Ethereum platform, vele párhuzamosan pedig a Ripple népszerűségének robbanásszerű növekedésével a Bitcoin dominancia a felére esett három hónap alatt. 2017. június 18-án mindössze 6% különbség volt a nagy öreg és a trónkövetelő között.

A mélypont után aztán szépen lassan elindult a BTC menetelése, mely mint tudjuk, az év utolsó napjaiban 20.000$-os árfolyam környékén csúcsosodott ki, majd egy matrózfejessel a mélybe ugrott, market cap, és így dominancia tekintetében. A grafikonon jól látható, hogy a BTC gyengélkedése január első napjaiban még lehetővé tette az altok utolsó nagy rohamát: A BTC-összeomlás elől menekülők még altcoinokba, Ethereumba, Ripple-be, de főleg kis kapitalizációjú, nagy növekedési potenciállal rendelkező coinonkba rakták a pénzüket (lásd világosszürke vonal).

 A BTC név megint szép lesz?

Sokat emlegettük az idei csökkenő trendben, hogy annyi előnye legalább lehet az árfolyamok kivérzésének, hogy megtisztul a piac, csak a valódi felhasználási módokkal rendelkező, értékteremtésre alkalmas projektek fogják túlélni ezt az időszakot. A bitcoin ETF körüli találgatások, a bitcoin későbbi robbanására való spekuláció miatt, pillanatnyilag nem tesznek jót az altoknak: Míg a BTC 20%-os pluszban van az utóbbi egy hétben, a Top100-ban nagyon vegyes a kép, nem rikák a mínuszok sem.

Akár már a következő hónapban elfogadhatják egy Bitcoin ETF bevezetését

Egy pozitív ETF döntés az egész piac számára remek hír hosszú távon. Rövid távon azonban az altokból bitcoinba történő tőkeáramlást okozhat, az akár 60%-os dominancia újbóli elérése sem tűnik elrugaszkodottnak. Ebben az esetben komolyabb csökkenésre számíthatunk az altcoinok piacán, amely kiváló alkalmat adhat a betárazásra.

Az ETF augusztus közepi elutasítása esetén sajnos van rá esély, hogy a mostani emelkedés nem bizonyul tartósnak.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img