Akár már a következő hónapban elfogadhatják egy Bitcoin ETF bevezetését

spot_img

2014 óta léteznek törekvések egy bitcoin alapú ETF engedélyeztetésére, amivel a befektetők számára lényegesen egyszerűbbé válna a kriptopénz adásvétele. Az erre vonatkozó kérelmet több alkalommal is elutasították az amerikai hatóságok, de múlt hónapban lazultak az ETF-re vonatkozó szabályok és ezt kihasználva egy újabb kérvény került beadásra.

Mi az ETF?

Az ETF egy olyan tőzsdén kereskedhető eszköz, ami egy vagy több meghatározott termék árát követi. Ez lehet például egyetlen nyersanyag (arany), de lehet akár egy iparág részvényeit magába foglaló csomag is. Például egyetlen ETF-be össze lehetne vonni az összes ismert német autógyártó részvényeit, így ha hiszünk a német autógyártásban, akkor a vállalatok részvényeit nem kellene egyesével megvásárolnunk, elég lenne csupán az őket lefedő egyetlen részvénybe, a Német Autógyártók ETF-be pénzt fektetnünk.

Az ETF lényege, hogy egyetlen részvény megvásárlásával is portfóliót képezhetünk, mert annak ára tökéletesen leköveti a benne foglalt cégek tőzsdei árfolyamainak mozgását. Az ETF-ek roppant egyszerűvé teszik, szó szerint egyetlen gombnyomássá redukálják a befektetés menetét.

A kripto szempontjából éppen ezért lenne fontos az ETF bevezetése. A befektetők számára túl bonyolult a kriptopénzek tárolása, védelme és a tranzakciók kivitelezése. Az ETF-ek használatával ezt a problémát teljes mértékben meg lehetne szüntetni. A másik előnyük pedig, hogy amint már a bevezetőben is említettük, ezeket kizárólag hatósági (SEC) engedéllyel lehet forgalomba hozni, így ezek egyértelműen szabályozott piaci termékek lennének, amelyekbe bárki törvényesen fektethetne pénzt.

Ha korábban nem fogadták el ezeket, akkor miért pont most?

A korábban az ETF-ért lobbizó és a Gemini kriptotőzsde mögött álló Winklevoss testvérek az ipar ismert alakjai közé tartoznak, de a hagyományos pénzügyi világban már csak korlátozott kapcsolatrendszerrel és befolyással rendelkeznek. Velük szemben az új pályázó nem más, mint a Chicagói Opciós Tőzsde, a CBOE. A CBOE a világ egyik legnevesebb kereskedőháza, amit a New York-i tőzsdével és a Nasdaq-kal lehet egy lapon emlegetni.

CBOE

Az amerikai tőzsdehatóság (SEC) korábban több aggályt is felvetett a kripto ETF-ekkel kapcsolatban. Ezek közé tartozott például a szabályozottság hiánya, de a kínai tőzsdék betiltását követően, a forgalom jelentős részét már a japán és dél-koreai váltók bonyolítják, ezekben az országokban pedig éppen most ért véget a minden részletre kiterjedő szabályozások bevezetése. Továbbá fontos megjegyezni, hogy nemrégiben az amerikai hatóságok is elvetették a bitcoin és az ethereum kereskedés szigorításásának bevezetését.

A SEC másik problémája a biztosítás kérdése volt. Mi történne ha feltörnének egy ETF-eket kínáló tőzsdét, vagy ha elvesznének a felhasználók értékeihez hozzáférést biztosító privát kulcsok? Itt különösen sokat nyomhat a latba a CBOE intézménye. Ha a világ egyik legnagyobb tőzsdéje nyújt garanciát a befektetők pénzére, az a legmagasabb szintű biztosítékot jelenti.

A CBOE június 26-án nyújtotta be egy bitcoin ETF piac indítására vonatkozó kérelmét. Az 53 oldalas dokumentumban több érdekes megállapítást is olvashatunk. Például hogy a bitcoin sokkal kevésbé van kitéve a manipulációnak, mint mondjuk a nemesfém piacok (43.o), mert ott egy új lelőhely felfedezéséről vagy a termelésben bekövetkező zavarokról szóló hírek nyilvánosságra hozatala előtt egy szűk kör sokkal könnyebben profitálhat a bennfentes információkból. Hisznek továbbá abban, hogy az ETF-ek megjelenésével tovább csökkenthető a BTC piac manipulálhatósága, mert a növekedő likviditás miatt, az egyes piaci szereplők már egyre kevesebb befolyással fognak rendelkezni az árfolyam felett.

A CBOE első ilyen termékét Bitcoin Trust (Bitcoin Bizalom) néven szeretnék bejegyezni és 1db BTC Trust részvény 25 bitcoin árába, jelenleg kb. 150 000 dollárba kerülne. A beadványban elismerik, hogy ezzel hátrány éri a kisbefeketőket, de első körben a “kifinomultabb” intézményes befektetőket szeretnék megcélozni és felkelteni érdeklődésüket az új termék iránt.

A hatályos jogszabályok szerint a hatóságoknak 45 napjuk van elbírálni a beadványt, amit szükség esetén még egyszer, 45 nappal hosszabbíthatnak meg. Az első határidő augusztus 10-én, a második szeptember 24-én fog lejárni. A BTC ETF-ek megjelenése az év legfontosabb kripto kereskedéssel kapcsolatos híre és a szélesebb körű mainstream adoptáció első lépése lehetne.

Frissítés (07.18): egyes források szerint, adminisztrációs okokból az időpontok augusztus 16-ra és szeptember 30-ra módosultak.

A legutóbbi ilyen kérelmet 2017 márciusában utasította el a bizottság. Akkor a nyilvánosságra hozatal előtti órákban emelkedni kezdett a BTC árfolyama, az elutasítást viszont egy hatalmas esés követte. Ez 24 órán belül közel 40%-os kilengést jelentett. Az általános vélekedés szerint, a mostani beadvány elfogadása az év eleje tartó korrekciós szakasz végét és a következő bika piac kezdetét jelentheti.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img