A 3D secure buy-ról

spot_img

A kriptopénzek kapcsán újra és újra (és újra) visszatérő kérdés az a bizonyos 3D Secure buy. Egy biztonsági lépésről, technológiáról van szó, a bankkártyás szolgáltatások egyik lehetséges eleme. Lehetséges eleme, nem magától értetődő része, hiszen nem minden bank rendelkezik ezzel a biztonsági eszközzel.

A technológia elnevezése a hármas számból és a “Domain” szóból született. Három “szereplő”, a fogadó bank vagy a fogadó kereskedő, a kártyakibocsájtó bank és a kapcsolódó technológiák, protokollok. Természetesen nem kell elmélyednünk a technológia apró részleteiben ahhoz, hogy használhassuk, a fenti ábra sem azért áll itt, hogy elvegyük az olvasó kedvét az egésztől.

A lényeg az, hogy sok olyan online felület van, ahol nem lehetséges a vásárlás 3D Secure Buy nélkül.

De miért érdekes ez a kriptopénzek kapcsán? Azért, mert az egyik piacvezető kriptopénz váltó, a Coinbase is azok közé tartozik, akik kizárólag 3D Secure Buy-al támogatott vásárlásokat engedélyeznek. Márpedig ha a bankunk nem rendelkezik ezzel az eszközzel, akkor nem fog menni a Coinbase használata.

Ha nem megy a Coinbase használata, akkor nem tudunk kriptopénzt vásárolni, ha nem tudunk kriptopénzt vásárolni, akkor az egész életünk sivár lesz. Ezért fontos a 3D Secure Buy. Komolyra fordítva a szót, itthon különösen gyakran jön elő ez a kérdés, egész egyszerűen azért, mert kevés bank biztosítja a megoldást a hazai piacon.

De melyik bankhoz forduljak?

Tudomásunk szerint itthon az Unicredit és a K&H rendelkezik a technológiával. Az OTP-vel néhány hónappal ezelőtt beszélgetve azt az információt kaptuk, hogy náluk “folyamatban” van a bevezetése. Ha tudomásotok van további bankokról, amikkel zavartalanul ment a Coinbase használata, kérlek jelezzétek egy kommentben.

Ha a bankunk a vásárlás pillanatában nem rendelkezik (még) 3D Secure Buy-al, akkor nincs mit tenni, egyszerűen nem fog sikerülni, akárhányszor megpróbálhatjuk, minden alkalommal el fogja utasítani a vásárlási kísérletünket.

Beszéljünk a bankunkkal, tudjuk meg, hogy tervezik-e egyáltalán a bevezetést. Alternatív megoldás lehet, hogy a környezetünkben találunk valakit, akinek sikerült a vásárlás, megkérjük, hogy vegyen számunkra, a megvett kriptopénzeket pedig átutaljuk a saját tárcánkba a Coinbase-ről.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img