Így meséld el édesanyádnak, hogy mi a Bitcoin

spot_img

Andreas Antonopoulos az egyik legismertebb kriptós véleményvezér, a Mastering Bitcoin, Mastering Ethereum és a The Internet of Money sikerkönyvek szerzője. Andreas, furcsa ezt 2018-ban leírni, a közösség túláradó szeretetét élvezi egy néhány hónappal ezelőtti övön aluli beszólás után, amit a twitteren kapott egy másik ikonikus kriptóstól. A közösség néhány nap alatt több, mint 150 BTC-vel szórta az adományokra fenntartott címén.

Andreas YouTube csatornája egyébként kötelezően használandó információforrás, ha a mélységében érdekel a technológia, a blokklánc potenciálja és a Bitcoin skálázási megoldásainak fejlődése.

Így meséld el édesanyádnak,

vagy bárkinek aki megkérdezi tőled, hogy mégis mi a franc ez a bitcoin. Mi értelme a kriptopénzeknek? Mivel több ez, mint egy netbankos pénzküldés? A bejegyzésben összefoglaljuk a néhány nappal ezelőtti videó tartalmát, Andreas szavaival:

A bitcoin és a kriptopénzek a pénz egy újonnan feltalált formája, mely az interneten létezik. Csak digitális formában léteznek és úgy küldhetők/fogadhatók, mint például egy e-mail.

Előnyük, hogy sok országban az embereknek csak limitált hozzáférése van a hagyományos pénzügyi szolgáltatásokhoz, de még a fejlett országok lakói számára elérhető banki/pénzügyi termékek, mint a hitelkártyák, csekkek és a papírpénz, sem passzolnak az átalakult, digitális életvitelünkhöz. Nagyon nehéz az 1950-es években kitalált eszközökkel hatékonyan és biztonságosan üzeltelni, vásárolni, online eladni. Mindennaposak a lopások, hackelések, visszaterhelések és személyes adatokkal való visszaélések.

Az interneten élő digitális pénz legnagyobb előnye, hogy a modern digitális élethez készül. Olcsóbb, gyorsabb és biztonságosabb a használata. A mostani rendszerben zajló online vásárlások esetén jelentkező [banki] költségek az eladót terhelik, aki végső soron természetesen továbbhárítja azokat a vásárló felé. A pénz új, digitális formájának használata tehát végső soron pénzt takarít meg a vásárlónak és az eladónak is, bizonságosabbá és átláthatóbbá teszi az online vásárlást.

A kedves rokon kriptopénzekkel való első találkozása egyelőre azért nem lesz zökkenőmentes. Emlékezzünk akár csak a betárcsázós internet beállításának körülményességére jópár évvel ezelőttről. A digitális pénzek is korai szakaszukban járnak, a szoftverek használata még nehézkes, kezelésük nehezen érthető, ezért pedig nem biztos, hogy már a mostani formájukban hasznosak lennének a mama számára.

Ebben a korai fázisban azoknak van szükségük a kriptopénzekre, akik nem jutnak pénzügyi szolgáltatásokhoz azokban az országokban, ahol nincs más csak készpénz, ahol a korrupt állam ellehetetleníti az anyagi létbiztonságot. A technológia megismerése és használata ilyen helyzetben komoly javulást okozhat az életminőségben. [gondoljunk csak Venezuelára]

Ne higgyük azonban, hogy a mostani körülményes használat örökké tart. A kriptopénzek napról-napra változtatják át a világot egy olyan hellyé, ahol mindenki a saját javaiért felelős. Ahol szinte ingyen, szinte azonnal, biztonságosan küldhetünk pénzt közvetlenül egy másik embernek, harmadik fél közbeiktatása nélkül. Felugorhatunk most a vonatra, részesei lehetünk a fejlődési folyamatnak, de akár várhatunk is néhány évet, míg kiforrott, felhasználóbarát megoldásokkal találkozunk, melyek még anyuka számára is egyszerűen használhatók lesznek.

Néhány év múlva a gyerekeink már nem fogják érteni, hogy mit csináltunk mi anno a piszkos papírfecnikkel és műanyag kártyákkal.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img