BitMEX igazgató: az anonim pénzküldés lesz a legnagyobb érték

spot_img

Véletlen futottam bele egy Arthur Hayes-sel, a BitMEX igazgatójával készült interjúba.  A BitMEX a legnagyobb forgalommal rendelkező bitcoin tőzsde, melyen a mai napon  háromszor nagyobb mennyiségben kereskedtek a bitcoinnal, mint a Coinmarketcap jelenleg 10 legnagyobb tőzsdéjén összesen.

Az alábbiakban néhány fontosabb gondolatot emeltem ki, a teljes interjút ezen a linken érhetitek el.

A legtöbben a remélt haszon miatt kezdenek el érdeklődni a kripto iránt. Keresnek vele valamennyit, később talán utána is olvasnak a dolognak. Aztán ahogy egyre többet megtudnak róla sokan hívőkké vállnak, megértik hogy miért is jött létre ez az egész és az ügy támogatói lesznek, miközben anyagilag is profitálnak belőle. Te hiszel a kriptopénzek mögöttes értékében, vagy inkább kimaradsz ezekből a filozófiai csatákból? 

Én a pénzügyeink névtelen intézéséhez való jogban hiszek. Nem tudom melyik kriptopénz lesz sikeres, szerintem minden szegmensnek meglesznek a maga nyertesei. A privát pénzküldésnek, a digitális készpénznek, a különböző szolgáltatásokat nyújtó platformoknak, stb. Szerintem az értékek közvetítésének egy új formája vált lehetővé, amivel visszaszerezhetjük a személyes jogainkat. A kormányok egyre többet információt gyűjtenek a pénzek mozgásáról és egyszerűen nem tudok elképzelni egy olyan jövőt, ahol nem növelnék az erre irányuló törekvéseiket. Ha valaki azt hiszi, hogy tíz év múlva még készpénzzel fogjuk intézni a hétköznapi dolgainkat, az szerintem naív és ezért úgy gondolom, hogy személyes jogok és a privát pénzküldés értéke a jövőben fel fog értékelődni. Az embereknek nem lesz erre más lehetősége, kizárólag ha kriptopénzeket használnak. Persze még én sem tudom melyik lesz ez a pénz, de a Bitmex létrehozása lényegében egy fogadás volt az egész kripto szektor hosszútávú jövőjére.

Ezek szerint találtál egy mögöttes értéket. Még ha az egész egy hatalmas buborék is, van egy valós érték amit képvisel. Mint a dot-kom buborék vagy a vasútépítések idején? Volt egy hatalmas robbanás, de az alapvető érték mit sem változott, sőt idővel egyre erősebb lett.

Abszolút. Az emberek számára fontos a magánszféra és egyész iparágak épültek aköré, hogy ezt különböző formákban biztosítani lehessen. Senki sem szeretné, ha minden egyes fillér elköltésekor valaki ott állna mögötte és ellenőrizné, feljegyzéseket készítene.

Mi az ami a legnagyobb kihívást jelenti most számodra?

A 2017-es volt a BitMEX legjobb éve, de még hosszú út áll előttünk. Jelenleg a bitcoin forgalmának 60-70%-át bonyolítják a mi tőzsdénken. Én azt akarom, hogy ez 99% legyen és ha bárki digitális eszközök kereskedésére adja a fejét, fel se merüljön, hogy azt nem a mi platformunkon teszi meg.

Szerinted hogyan lehet meghatározni a kriptopénzek értékét?

Tegyük fel hogy hiszel a bitcoinban, ami mondjuk 10 000 dollárt ér, de a következő 5 percben esik 75%-ot? Még mindig hiszel benne? Az emberek többsége már eladta a saját bitcoinját, mert vagy kereskedő és elérte a stop-limitjét, vagy mert hétköznapi ember és berezelt. Szép dolog a hit, de ha a piac arcul csap nagyon hamar kijózanodik az ember. Én időtávban és árakban gondolkodom. Van egy szint amikor megéri venni és tartani és van amikor már bolond vagy, ha nem adod el. Bármilyen olcsón is vetted a bitcoinod, őrült nehéz lehet mentálisan minden egyes nap veszélyeztetni az akár több ezerszeres profitodat és továbbra is játékban maradni. Igaz én soha nem voltam befektető. Kereskedő vagyok, ebben hiszek.

Tartanunk kellene a jövőtől?

Az emberek abban a hitben élnek, hogy ez a piac örökké csak felfelé fog menni. Nem értik meg, hogy ez egy nagyon sok szereplős, nagy ingadozásokkal működő piac tele olyan emberekkel, akik BÁRMIRE képesek, csakhogy mégtöbbet profitálhassanak belőle. Ha ehhez mondjuk az kell, hogy bedöntsenek vagy feltörjenek egy népszerű tőzsdét, amivel rengetegen veszíthetik el a megtakarításaikat, akkor sem fognak hezitálni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img