Altcoin pánik: csak lassan a testtel

spot_img

Bár időről időre eltemetik, a BTC újra és újra visszatér. Két visszatérés között persze sokan reménykednek, hogy ezúttal majd minden más lesz és kedvenc altcoinjuk válik az új messiásá, de az a fránya bitcoin mindig beleköp a levesükbe. Vannak, akik fel is teszik maguknak a kérdést, egyáltalán miért foglalkozzak az altokkal, ha csak a BTC számít. A válasz pedig többnyire úgy hangzik: ha nem kockáztatsz, nem is nyerhetsz sokat. (Megjegyzem, aki kizárólag a BTC-re koncentrál szerintem nem követ el hibát.)

Ha jó ütemben vásárolunk altokat, akár több tíz százalék nyereségre is szert tehetünk néhány óra alatt. Sokkal többre, mint amit általában a BTC/USD kereskedéssel elérhetünk. Ha pedig elég ideig csináljuk és esetleg rá is fázunk párszor, hamar rájövünk arra, hogyan is működik ez az egész:

  • Ha a BTC emelkedik, az altcoinok esnek és a technikai analízisünk mehet a kukába.
  • Ha a BTC zuhan, az altcoinok is követik, bye-bye TA.
  • Ha viszont a BTC oldalazni kezd…na akkor az altoknak is van némi esélyük és akár még a gondosan felállított analízisünk is működhet.

Az arány 2:1-hez, vagyis csak az esetek 33.33%-a kedvez az altoknak, azonban az is fontos, hogy a bitcoin mennyi időt tölt el az egyes fázisokban. Vegyük például a tavalyi évet, melyben a bitcoin kisebb esések kivételével végig egy emelkedő trendet tartott. Az altok az év nagy részében folyamatosan veszítettek a BTC-ben kifejezett értékükből, bár időként a hírek hatására azért meglódultak felfelé is. A nagy bullrun azonban az év végén és 2018 elején következett be, amikor a BTC már kifulladt.

Érdekesség hogy amikor a BTC emelkedik, bár az altok BTC-ben kifejezett értéke csökken, dollárban éppenséggel növekedhetnek is. Ezt a ripple példáján keresztül meg is tudjuk mutatni.

A kép baloldalán a ripple dollárban, a jobboldalán pedig BTC-ben kifejezett értéke látható. Ezeken két dátumot jelöltünk be kék színnel: 2017 augusztus 17-ét és december 11-ét.

Augusztus 17-én a ripple 14.99 cent volt, ami akkor 0.000035 BTC-t jelentett.

December 11-én már 23.22 centet ért, de ez akkora viszont csak 0,000014 BTC ért.

Vagyis miközben a ripple ára decemberre USD-ben 55%-ot emelkedett, BTC-ben kevesebb mint a felére esett vissza.

Aztán persze jött az év vége és a ripple 3.5 dollár fölé is benézett, miközben BTC-ben kifejezve is minden korábbi csúcsát megdöntötte.

A piac végtelen ciklusokban ingázik fel és le. Ha türelmesek vagyunk és ki tudjuk várni, hogy valamikor az alján száljunk be, igazából már semmi más dolgunk nincs mint hátradőlni és várni amíg ez a természetes körforgás elvégzi a dolgát. Mert azt tudni kell, hogy az altcoinok erősödése egy lassú és gyötrelmes folyamat. Ezért is érdemes inkább a stabil alapokkal rendelkező kriptopénzeket választani, amelyek biztosan túlélik ezt a köztes időszakot és elkerülni az aktuálisan hype-olt shitcoinokat, amelyekbe könnyen beleragadhat az ember.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img