Hashrate rekordot döntöttünk

spot_img

A bitcoinnews.com szerint július 28-án mérték a Bitcoin történetének legnagyobb átlagos napi hashrate-jét, ami több mint 50,2 másodpercenkénti exahash volt. A fork.lol számításai szerint ez július 29-re esett és több mint 54 exahash/s értékkel bírt. Egy biztos: megdőlt a rekord, még soha nem bányásztak ekkora kapacitással bitcoint.

Várjunk csak, mi is az a hashrate?

Nagyon egyszerűen a hashrate tulajdonképpen a bányászgépek gyorsaságát adja meg egy másodpercenkénti értékben. Ha bányászásra szeretnél venni grafikus kártyát vagy felhőalapú bányászszolgáltatások közül válogatsz, a hashrate a legfontosabb tényező a kiválasztásban: ez adja meg, hogy milyen gyorsan tudsz blokkjutalmat (esetünkben bitcoint) találni a gépekkel.

 

Hashrate grafkion exahashekben, 12 órás átlag alapján számolva. Forrás: https://fork.lol/pow/hashrate

Mennyi is?

Az exahash iszonyú nagy szám, 1018, azaz a egyes után 18 darab nullával: ennyiszer “találgat” másodpercenként a bányászgép, amíg megtalálja a megfelelő hasht. Az 50 exahash pedig 50 billió (50,000,000,000) gigahashnek felel meg.

Csak összehasonlításképpen: 2018 év elején a globális kapacitás mindössze 15 exahast tett ki. A hőskorban, 2009 környékén kevesebb mint 1 gigahash/s –en pörögtek a világ bányászgépei.

 

A kapacitás növeléséhez hozzá járult a bányászat nehézségének ugrása és az emelkedő árak is. Erről az alábbi cikkben írtunk bővebben:

A Bitcoin bányászási nehézsége 15%-ot ugrott az éjjel

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img