Érik a 420 millió dolláros balhé az OKex-en

spot_img

Az elmúlt napokban többek között a Twitteren is követni lehetett azt a 460 millió dolláros határidős ügyletet, amit az Okex tőzsdéjén kötöttek. A szerződés iránya LONG volt, tehát valaki a bitcoin árfolyamának további emelkedésére tette fel ezt a rengeteg pénzt. A medvék azonban megragadták a bikák szarvát, emberünk pedig elbukta a pénzét. Így megy ez gondolhatnánk, most nem jött össze neki a dolog. Ennyivel azonban még nem ért véget a történet.

A kérdéses szerződést tőkeáttéttel vásárolták. Ez azt jelenti, hogy némi kamat fejében, a piacon lévőktől kölcsönzött pénzt a vásárló, ezáltal növelve saját pozícióját. Hogy a kölcsönt adók pénzét védjék, tőkeáttétnél létezik egy úgynevezett likvidálási ár, amikor bontják az adott szerződést, hogy a kölcsönzőket ne érhesse kár. Maga a likvidálás úgy történik, hogy egy, a szerződés értékének megfelelő limites rendelés kerül be a megrendelőkönyvbe. A probléma, hogy ennek a 460 millió dolláros rendelésnek a nagy részére, 420 millió dollárra (950 BTC) nem volt vásárló. Az árfolyamok jelenlegi zuhanásával pedig várhatóan nem is fog egyhamar végrehajtódni ez az ügylet.

Az OKex-nek az ilyen esetekre ugyan van egy biztonsági alapja, ez a tartalék azonban mindössze 10 BTC nagyságú, ami messze nem elég ahhoz, hogy fedezze a hiányt. A tőzsdén az úgynevezett “Socialized Losses” rendszer, vagyis a veszteségek közösségi finanszírozása van életben. Ez azt jelenti, hogy elvileg azoktól fogják majd levonni ennek a veszteségnek a kiegyenlítéséhez szükséges összeget, akik szintén rendelkeztek ilyen határidős szerződéssel és nyertek az ügyleten.

Az OKex egyike a legnagyobb tőzsdéknek. Az elmúlt 24 óra forgalmát figyelembe véve, a cikk írásának pillanatában is éppen az első helyet foglalja el a rangsorban. Ha a szerződés pénteki lejártáig (Hong Kong, 16:00) az árfolyamok nem nőnek jelentős mértékben vagy az OKex nem lép közbe valamilyen módon, abból hatalmas botrány lehet. Az eset könnyen ráéghet az OKex-re, a felhasználók pedig tömegesen hagyhatják ott a platformot, ami ilyen helyzetbe hozta őket. Személy szerint nem tartom kizártnak, hogy a tőzsde vetélytársai, az árfolyamok alacsonyan tartásával próbálják most kicsit megszorongatni az éllovas OKex-et.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img