Még bonyolultabbá teszik a válásokat a kriptopénzek

spot_img

Legalábbis erről árulkodik Hannah George, a Bloomberg újságírójának cikke. Hannah, az egyesült királyságbeli helyzetet térképezte fel és arról számolt be, hogy milyen nehézségekbe ütköznek a brit bíróságok és ügyvédek ha kriptopénzek is terítékre kerülnek egy-egy válás alkalmával. Az alábbiakban ebből szemezgetünk.

A kriptopénzek népszerűségének és értékének növekedésével egyre több válóperben bukkannak fel a vagyonmegosztás kapcsán. Bár a törvény alapján mindkét válóperben érintett félnek kötelessége vagyonleltárt benyújtani, természetükből kifolyólag a kriptopénzeket nagyon könnyű elrejteni.

Egy brit válóperes ügyvéd elmondta, hogy az ügyfelei kezdik felfedezni a témát és egyre gyakrabban érdeklődnek házastársuk bitcoinban elrejtett vagyona felől. Ezzel az a probléma, hogy ha az egyik fél titkolja bitcoinban tartott vagyonát, azzal sokkal bonyolultabbá, drágábbá és időigényesebbé teszi a válási folyamatot.

A személyazonosságot igazolni kérő tőzsdéknél egyszerűbb a helyzet, még egyszerűbb, ha bankszámla is kapcsolódik hozzá. De azokban az esetekben, ahol a titkolózó fél offline tárolja (pl. hardveres tárcán) a vagyonát, egy igazságügyi informatikai szakértőt is kénytelenek bevonni. Ez a beavatkozás különösen költségessé teszi a válópert, főleg annak tudatában, hogy a kriptopénzek értéke folyamatosan változik, így az eredménye mindig kétes marad.

Ezzel el is érkeztünk egy újabb problémához, ami a jól ismert volatilitásból fakad. Egy angol ügyvédi iroda három olyan válásban vett már részt, amiben a kriptopénzekben tárolt érték várt a megosztásra. Az egyik esetben egy 2016-ban megtett 80 ezer fontos befektetés tavaly decemberre 1 millió fontra emelkedett, mostanában pedig 600 ezer fontot ér. A válóper minden lépcsőfokán újra meg kellett állapítani az értéket, majd az utolsó tárgyalás napján megegyezni egy végleges árban.

„Csak a közelmúltban engedélyezték, hogy az emberek e-mailben forduljanak a bíróságokhoz” – mondta el Vandana Chitroda, a Bloombergnek nyilatkozó ügyvéd – aki maga is bányászott bitcoint már 2011-ben. Ehhez képest óriási ugrásnak tűnik a csak elektronikus formában létező javak felkutatása. Chitroda szerint az igazságszolgáltatás egy újabb kihívással néz szembe és nagyon sok munkába fog kerülni, hogy kezükbe tartsák a dolgot, hiányoznak ugyanis a precedens ügyek, a kiterjedt szabályozás és az alapfogalmak sem teljesen tisztázottak.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img