Kriptopénzzé akar változni az ír, aki lefotózott egy burgonyát és eladta 1 000 000 euróért

spot_img

Kevin Abosch (48) ír képzőművész kriptopénzzé akar változni, a cél érdekében határozott lépéseket is tett. A New York-ban élő mester magyarázatot is fűzött szokatlan tervéhez, egy három évvel ezelőtti, keserű élménye vezetett el a gondolathoz. Történt ugyanis, hogy 2015-ben lefotózott egy burgonyát, nem sokkal később eladta a képet egy európai üzletembernek egymillió euróért.

“Potato #345” (2010) by Kevin Abosch

Elmondása szerint a kép értékesítése során úgy érezte, hogy a művészeti érték anyagi értékké változik, a szinte traumatikus élmény hatására döntött úgy, hogy ha már ilyen ez a világ, akkor nincs más választása, mintsem az, hogy ő maga is pénzzé változzon. Ekkoriban ismerkedett meg a blokklánc technológiával, magával ragadta a szubkultúra hangulata, a közösség ereje, az újszerű gazdasági modell.

“Azért, hogy kontrollálni tudjam a helyzetet, elkezdtem coin-ként tekinteni önmagamra.”

Egyértelmű volt, hogy mit kell tennie, létrehozott tízmillió tokent, de nem akarta, hogy csupán tízmillió virtuális műalkotást hozzon létre, kulcs szempont volt, hogy a teste része legyen a munkája. Éppen ezért levetetett hat fiola vért, azzal írta fel 100 papírlapra a számsorokat, melyekből kiderül, hogy hol “élnek” a tokenek a blokkláncon.

Abosch a munkaeszköz begyűjtése közben.

Nem ez az első alkalom, hogy a kriptopénzek világát teszi művészetének tárgyával Abosch, nemrég egy Lamborghini áráért adta el “YELLOW LAMBO” című neon munkáját, mely egy Bitcoin címet árbázol. A vér felhasználásával művészetté alakított token neve IAMA, de Abosch nevéhez egy másik token is fűződik, a YLAMBO, melyből szintén készített egy alkotást, ezúttal egy szobrot.

A szobrot később a Skype vezetőségének korábbi tagja, egy bizonyos Michael Jackson vette meg, 400 000 dollárért.

Ez még mindig a valóság, Michael Connor, a Rhizome névre keresztelt, “digitális művészeteknek” otthont adó galéria vezetője szerint egyre több blokklánc kötődésű munka született az elmúlt év során. A kriptopénzek területéhez kötődő szabadság ugyanis erősen inspiratív hatású sok művész számára.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img