DEA: használjátok csak a blokkláncot, úgy könnyebb rátok találni

spot_img

Ezzel a velős üzenettel zárta a Bloombergnek adott interjúját Lilita Infante, az amerikai droghatóság, a DEA különleges ügynöke.

A lap és az ügynök a bitcoin és más kriptopénzek bűnözésben betöltött szerepéről beszélgetett.

Infante öt évvel ezelőtt ismerkedett meg a kriptovilággal, amikor egyre több elé kerülő kábítószeres ügyben felbukkant a Bitcoin, mint fizetőeszköz. A DEA keretei között működő 10 fős Cyber Investigative Task Force vizsgálatai alapján ekkor az összes tranzakció 90%-át illegális tevékenységhez köttötték. Jelenleg viszont Infante úgy nyilatkozott, hogy ez a jelenség megfordult és ma már 90% használja pénzügyi spekulációra a kriptovalutákat és mindössze 10% az, aki a törvény elől próbál azok segítségével rejtve maradni.

Az ügynök hozzátette, hogy érdekes módon pont a bűnözők azok akik éppen a kézenfekvő technológiai tulajdonságai miatt használják a blokkláncot – a spekulánsokkal ellentétben.

A blokkláncot kétélű fegyvernek tekintik a DEA-nél. Úgy gondolják, hogy a blokkláncok nyíltsága és megmásíthatatlansága a hatóságoknak is hasznára válik. A tranzakciók és a trendek így egyszerűen visszakövethetőek és feltárhatók, a publikus kulcsok pedig régen el tudták rejteni a felhasználók személyét, “de ma már nem” – nyilatkozta a különleges ügynök.

Ha bűnözésre terelődik a szó, gyakran felbukkan a Monero és a Zcash, mint a bűnözők új pénzneme. A DEA ügynök nem árult el sokat róluk, de elmondta, hogy megvan a módja, hogy azokat is lenyomozzák.

Lilita Infante szerint nem probléma, ha a jövőben is kriptopénzeket használnak majd a kábítószerkereskedők, hiszen “a blokklánc nagyon sok eszközt ad a kezünkbe ahhoz, hogy beazonosítsuk az embereket. Tulajdonképpen azt szeretném, ha továbbra is használnák azokat”.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img