Peepeth – kipróbáltuk a decentralizált Twittert

spot_img

A Peepeth a Twitter decentralizált alternatívája. Megállíthatatlan és cenzúrázhatatlan, mert az Ethereum blokkláncon fut. Nincs cég vagy kormány, aki ellenőrzést gyakorolna a Peepeth adatai felett.

Ezzel a sokatmondó idézettel fogad minket a Peepeth az első látogatásunkkor.

A legnagyobb közösségi felületek decentralizált verzióinak igénye nem új keletű. Tavaly már Julian Assange is tweetelt arról, hogy szerinte nagy szükség lenne egy kriptográfiát hasznosító közösségi felületre, mivel a Twitter alaposan megnyirbálta a szólás szabadságát. A kripto közösségen belül is rengeteg hangadója van a közösségi médiás alternatíváknak, de szinte az összes webes termék és szolgáltatás decentralizált változatát eltervezték vagy beindították már, legutóbb például az Everipedia nevű decentralizált Wikipédiát. A legsikeresebb ezek közül egyelőre a Steemit nevű, leginkább Reddithez hasonló blog- és közösségi felület volt.

Alig egy hónappal ezelőtt kapott nagyobb publicitást a Peepeth, amikor Vitalik Buterin, az Ethereum atyja tweetben jelentette be, hogy tesztelni fogja az oldalt. Persze ebben a Twitteres scambotok nem csillapodó problémája is szerepet játszhatott. A Peepeth-et rajta kívül egyelőre csak párezer regisztrált felhasználó veszi igénybe, de eljött az idő, hogy a Kripto Akadémia is vessen rá egy pillantást. Lássuk.

 

Az ideológiáját erőteljesen hangsúlyozza az oldal, már néhány kattintás után több szlogent kapunk, mint egy átlagos ICO reklámjában. A felhasználási feltételek például egy Thich Nhat Hanh nevű Nobel-békedíjra jelölt buddhista szerzetes írásaiból lettek átemelve, aki egyben pacifista aktivista és szerző is.

Az összes szlogen felsorolásába nem is bocsátkoznék. A koncepció lényege, hogy minden tartalom örökké fennmarad az Ethereum blokkláncon, ezért érdemes meggondolnunk, hogy mi az, amit világgá kürtölünk. A saját kedveléseinkkel is csínján kell bánnunk, hiszen a „szívecske” megfelelőjét itt egy nap csak egyszer adhatjuk oda egy általunk kedvelt posztra, amit aztán nem is módosíthatunk. A Peepeth ezektől azt várja, hogy jelentősen nő majd a megosztott tartalom színvonala – más közösségi felületekhez képest. Hogy ennek megvan-e az eredménye, arról később.

 

…ráadásul minden adatunk is örökre fennmarad.

Mivel az oldal az Ethereum blokkláncba ír szinte mindent, regisztrációhoz és posztoláshoz is szükséges tranzaktálnunk, ami lehet nulla összegű, de a gas fee-t nekünk kell megfizetnünk. A cikk megírásakor ez 1,67 dollárba került, bár ez egy kivételesen költséges időszak (kösz Fomo3D!). Amire a cikk szerzője mindennel végzett – profilbeállítás, képfeltöltés, első „peep” posztolása – összesen kb. 2.5 dollárt emésztett fel az oldal. Átlagos időszakban azért ennél jóval kisebb költségekre lehet számítani.

Az oldalhoz szükséges a MetaMask nevű tárcát használni, ami a hasonló blokkláncot használó weboldalaknál már nélkülözhetetlen eszköz, így valószínűleg minden kriptós találkozott már vele.

Hozzá tartozik az igazsághoz, hogy csak kezdetben kell megfizetni a blokklánc költségeit, 10 nap vagy 100 poszt után már ingyenesen posztolhatunk, vagy összeköthetjük Twitter fiókunkat Peepeth fiókunkkal és egy utolsó tranzakció után már nem kell többet költenünk.

Tranzakcióknál három lehetőségből választhatunk, a legolcsóbb posztolás kevesebb gas-ba kerül, de lassabb, míg a gyorsabbnak magasabb a költsége. 10 eltelt nap, 100 peep vagy Twitter összekötéssel már ingyenesen kerülnek bejegyzéseink a blokkláncba.

 

Aki a Twitteren már otthonosan mozog, az a Peepeth oldalán sem fog elveszni, gyakorlatilag egy az egyben másolták le a dizájnt. A Peepeth annyira nyílt, hogy a blokkláncot felhasználva gyakorlatilag bárki építhet egy új front endet, weblapot a kész tartalomra. Ha már szóba került a grafika: apróság ugyan, de elismerése méltó, ahogy a logó tervezője gyönyörűen simította bele az Ethereum logóját a pingvinfejbe.

Az első peep-em

Bejelentkezés után a főoldalon az összes felhasználó bejegyzése látható. Rövid böngészés után úgy vettem észre, hogy a Steemit-tel ellentétben az itteni tartalom kevésbé kripto-orientált, amit pozitívumnak is elkönyvelhetünk, mivel egy átlagos közösségi háló benyomását kelti.

A felületen nincsenek reklámok, ahogy a csalókat és a piramisjátékokat is szűrik – bár ezt nagyban segíti, hogy egyelőre nincs túl nagy közönsége a Peepeth-nek.

Ahhoz képest, hogy tranzaktálni kell, okosszerződések végzik a munkát, blokkláncba kell írni a tartalmat, a sebességgel és a kerülő megoldásokkal elégedettek lehetünk. Fagyásokat vagy belassulást nem tapasztaltam, de a Twitter gördülékenységben és gyorsaságban még mindig veri az újoncot.

Hogy az elején tárgyalt koncepció eredményre jut-e vagy sem a Peepeth-ben az még a jövő kérdése. Egyelőre túl kevés felhasználója van ahhoz, hogy egyértelműen rávághassuk, hogy itt tényleg a minőségi tartalom jelenik meg vagy sem.

Vitalik Buterin véleménye

A Peepeth tehát működik, használható, vannak tervei és felhasználói élmény tekintetében is megvan a fejlődési lehetősége. Az adoptáció tekintetében viszont már merülnek fel kétségek. Egyelőre nem látom az okot, amiért akár csak egy szűk réteg is otthagyná a Twittert a Peepeth-ért cserébe. Azoknak, akiknek fontos az adatok védelme vagy az anonimitás, kifejezetten rossz választás lenne a Peepeth, hiszen minden adatot és posztot beleírnak egy nyílt és publikus blokkláncba, ami elméletileg örökre ott is marad és bárki számára hozzáférhető lesz. Bár ezeket próbálják előnyként becsomagolva előadni, egyelőre nem látni, hogy ez pontosan miért is jó választás.

Nehezíti még az elterjedést egy nyilvánvaló belépési küszöb. Aki regisztrálni szeretne, annak legalább alapszinten értenie kell a kriptopénzekhez, Ethereumot kell birtokolnia és értenie a MetaMask-ot. Amíg a kriptopénzek nem lesznek olyan mindennapiak és észrevétlenek, mint a cookie értesítések elfogadása, addig a Peepeth terjedése is korlátozva lesz.

Te próbáltad már a Peepeth-et? Körülnézni regisztráció nélkül is tudsz. Benyomásaidról szívesen olvasnánk a kommentmezőben.

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img