50% fölött a Bitcoin dominancia

spot_img

A dominanciáról

Nagyot fordult a kriptovilág 2017 márciusa és júniusa között. A teljes piaci kapitalizációból a kezdetektől fogva 85% fölött volt a BTC aránya, az altcoinok inkább hobbiprojektek voltak, mint komolyan vehető alternatívái az első kriptopénznek. Márciustól kezdve aztán a vásárlók tömeges megjelenésével nem csak pénz érkezett a piacra, hanem kockázatvállalási kedv is, amely hatására elindult az altcoinok hegymenete. Főleg az Ethereum és a banki kriptóként elhíresült Ripple (ma már XRP-nek kell hívni) voltak azok, amelyek komoly szeletet kihasítottak a tortából.

Tavaly június elejére 38% alá esett a BTC aránya, az Ethereum az első nagy felfutása után pedig annyira megközelítette, hogy sokan trónfosztást vizionáltak, és a technológiailag elméletileg felsőbbrendű kriptók korszakát a BTC folyamatos eljelentéktelenedésével. Persze mondanunk sem kell, hogy ez után nem sokkal elindult a néhány szünettől eltekintve meredek Bitcoin ralli, aminek a végén ott vírit a 20.000-es szám pirossal vésve. A kimerülő
trendből aztán még egy utolsó próbálkozásként a befektetők átugrottak altcoinokba, a dominancia egyetlen hónap alatt esett vissza a felére, a mindenkori minimum, 32% környékére.

Mit jelent tehát a mostani 50%? Bizonytalanságot. Nem tudják az emberek, hogy mi a franchoz kezdjenek a kriptós befektetéseikkel, ezért az altokból a stabilabb és biztonságosabb BTC-be rakját át a pénzüket. A dominancia komolyabb csökkenése akkor következhet be, ha a BTC tartós emelkedésének köszönhetően a befeketetők bizalma és kockázatvállalása visszatér, és mernek folyamatosan altokba pakolni és nem eladni egy-egy 20%-os emelkedés után.

A dominancia chartot ide kattintva érheted el.

Az árfolyamról

A napokban újabb meredek zuhanás után a BTC árfolyama újra visszakerült a 6000$ környéki szintre, ami egyelőre tartani látszik. A kriptós felületeken és a Tradingview elemzések alatt órási viták zajlanak éppen arról, hogy megy-e valaha a BTC 6000 alá, és ha igen, akkor 5000 vagy 3000 lesz-e az alja. A mi véleményünk az, hogy hamarosan ki fog derülni, hiszen az árfolyam beszorult az ellenállásként funkcionáló mozgóátlag és a nagy támasz 6000-es szint közé.

A 4 órás BTC grafikonon látható, hogy az augusztus eleji lokális csúcs óta 4-szer pattant lefelé az árfolyam a 21-es mozgóátlagról. Vajon most megtörténik az áttörés?

Az altcoinokról

A nagy vérengzés közepette a legpotensebb altcoin projektek gőzerővel fejlesztik a terméküket. Többek között a fejlesztési aktivitás az a mutató, amely érdemes ellenőrzinünk, mielőtt egy-egy olcsónak tűnő altcoinba fektetünk. Ehhez nincs másra szükség, mint megnézni a GitHub aktivitásukat, az utolsó módosítások idejét, fejlesztők számát, stb. Egy fokkal könnyebb dolgunk van azonban, ha a Cryptomiso oldalon található aktivitális listát átfutjuk. Fontos azért ehhez hozzátenni, hogy a Commitok számában mért aktivitás kicsit csalóka, a publikált változtatások jelentőségéről és minőségéről nem mutat infót. (A NEO például a 250. helyen van) Azt azonban hasznos látni, hogy melyek azok a projektek, amik az utóbbi fél évben is szakadatlanul fejlesztenek, és melyek azok, amelyek leültek vagy teljesen elcsendesedtek az utóbbi hónapokban.

A magas BTC dominancia nem fog örökké tartani. Legkésőbb a következő nagy bitcoin emelkedési időszak után újra eljön az altok ideje, akkor pedig a minőségi kriptók fognak legerősebben megindulni a csillagok felé.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img