Útra – de nem utcára – kerül a blokklánc

spot_img

A Volkswagen AG közleménye szerint blokklánc rendszerekkel kísérletezik a világhírű autógyár. Úgy látják, hogy óriási potenciállal bír a technológia a karbantartás, logisztika, az önvezető autók és a manipulálhatatlan kilométerórák területein. Sőt, a kísérletezés enyhe kifejezés, az anyag szerint már “gőzerővel” dolgozik a cég IT részlege a bevezetésen.

Némi gúnnyal indul az anyag, felteszik a kérdést, miszerint mihez kell öt atomerőműnyi energia úgy, hogy csak virtuálisan létezik? Persze, hogy a bitcoinhoz. Gyorsan hozzáteszik, hogy a kriptopénzek működését biztosító technológia, a blokklánc rendkívül hasznos lehet, már meg is találták a felhasználási területeket.

Brandeken átívelő, mintegy 300 emberből álló munkacsoportot is szerveztek, a közös ötletelés célja a blokklánc bevezetésének kidolgozása. A már említett kilométeróra manipulálás (magyarosan: visszapörgetés) elkerülése mellett szóba kerül az is, hogy az önvezető autók jobban védhetőek a hacker támadásoktól a blokklánc segítségével.

Mindezeken túl az automatikus fizetést is lehetővé teszi benzinkutakon, autómosókban egyaránt. Úgy tűnik, hogy a kilométeróra visszapörgetés különösen fájó pont a számos patinás brandet birtokló gyár számára, az elosztott főkönyv lényegét bemutató szekcióban külön, ismét említik a blokklánc használatát ezzel a céllal.

Úgy vélik, hogy a használtautó piacon nőhet az autóik értéke az által, hogy biztosak lehetnek a vevők abban, hogy valóban annyit futott egy kocsi, mint amennyit az eladó állít.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img