Buterin új konszenzus algoritmusa véget vetne az 51%-os fenyegetésnek

spot_img

Vitalik Buterin, az Ethereum feje egy friss tanulmányában kidolgozta annak az új konszenzus algoritmusnak a részleteit, aminek segítségével a jövőben elég lenne, ha a node-ok mindössze 1%-a járna el jóhiszeműen. Ennek segítségével az 51%-os támadásoknak elejét vehetnék, működésbe lépésével egy 99%-os támadást kellene végrehajtani ahhoz, hogy módosítsák a blokkláncot.

Az új algoritmus bevezetné az ún. independent observer nodes-t, azaz a független megfigyelő node-okat. Fő feladatuk az lenne, hogy valós időben vizsgálják a láncot és megállapítsák a következetlenségeket és double-spend támadásokra vadásszanak.

Ezt pedig úgy érik el, hogy kihasználják, hogy a double-spend támadások általában minél több node-ot minél kevesebb idő alatt próbálnak bevonni a konszenzusba, ezek sebességét figyelve pedig kiszűrhetik őket.

Az algoritmust már használják különböző fizetési rendszerek, tehát nem egészen Buterin ötletéről van szó, ő pusztán az Ethereum blokkláncra vonatkoztatta azt. Az eredeti algoritmus megalkotója Leslie Lamport Turing-díjas amerikai informatikus volt, akinek munkája az elosztott rendszerek történetében mérföldkőnek számított.

Az Ethereum jövője

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img