6 lépés a kitartáshoz, útmutató kriptopénz hodlereknek

spot_img

Szerkesztőségünk egyik tagja azt írta ma a belső chatbe, hogy 2016 óta nem látott olyan rossz napot a piacon, mint a mai. Mi tagadás, nem túl fényes a pillanatnyi helyzet, ennek ellenére egybehangzó véleménye minden komoly szakértőnek, hogy ki kell tartani.

Kitartani viszont nem mindig könnyű, éppen ezért bemutatunk egy egyszerű metodikát, amivel elkerülhetünk egy pánikszerű eladást, amit később nagyon megbánhatunk. Nem mellesleg a kitartás az egyik leginkább tiszteletreméltó tulajdonság, amivel rendelkezhetünk, így a kriptopénzeken túl, általános jelentősége is van.

Komoly teljesítmény elképzelhetetlen kitartás nélkül, legyen szó egy sportkarrierről, sikeres vállalkozásról, vagy akár eredményes befektetésekről. A legfontosabb tulajdonság, ami megkülönbözteti a sikeres embereket a sikertelenektől a kitartás.

Sokan képesek arra, hogy kitűzzenek egy célt és az ahhoz vezető ésszerű lépéseket is kidolgozzák. Mégis kevesen válnak igazán sikeressé, pontosan azért, mert a legtöbb embernek nincs elég kitartása ahhoz, hogy végigmenjenek a sikerhez vezető (nagyon) hosszú, nehéz úton.

A nehézségek, a félelem és a bizonytalanság a feladás leggyakoribb oka, visszaköszön a kripto szlengből jól ismert FUD (Fear, Uncertainty, Doubt). A legtöbb ember hagyja, hogy a félelmei, kétségei megbénítsák, ahelyett, hogy minden körülmények között kitartóan menetelnének a céljuk felé.

Könnyebb pihenni, semmit sem tenni, csak üni a komfortzónánkban. Mindenki zöld gyertyák seregére szeretne felkelni minden nap, sajnos azonban nem így működik a világ. Ráadásul a nehézségeknek és a kudarcnak már a gondolata is fájdalmas, ez különösen bénító hatású sokaknak.

De ha valóban sikeresek akarunk lenni, akkor el kell sajátítanunk a kitartás képességét, a következő lépések segítségével megtehetjük.

Határozzuk meg pontosan a célunkat

Ha nincs határozott célunk, akkor nem is érhetjük el, a kriptopénzek világában is tudnunk kell pontosan meghatározni, hogy mit szeretnénk elérni. Ez lehet például egy adott árfolyam, egy adott coin vagy token mennyiség, amit el szeretnénk érni, akár bányászattal, akár bizonyos időközönkénti vásárlássa.

Határozzuk meg a motivációnkat

A motiváció a kitűzött céljaink pontos oka, miértje. Miért akarunk sikeresek lenni a kriptopénzek területén? Mit szeretnénk valójában elérni? Anyagi függetlenséget? Szeretnénk venni egy házat? Egy autót? Ha tisztán látjuk, érezzük a pontos motivációt, akkor bármikor visszanyúlhatunk hozzá, ha éppen nem mennek jól a dolgok.

Ha emlékeztetjük magunkat a pontos motivációinkra, az erőt és kitartást adhat akkor, amikor úgy tűnik, hogy még nagyon távol járunk a célunktól. A cél és a motiváció összefügg, a cél technikai, számszerűsíthető érték, a motiváció pedig olyasmi, ami az életünket közvetlenül érinti.

Az, hogy tisztán lássuk a motivációnkat éppen annyira fontos, mint a határozott, jól körülírható célok kitűzésre. Ha az a határozott célunk például, hogy 1 000 000 darabot felhalmozzunk egy coinból, akkor jó úton járunk, hiszen van egy kézzelfgoható érték, amit célként kitűztünk.

De éppen ilyen fontos az, hogy miért csináljuk ezt az egészet. Ha arra számítunk, azt reméljük, hogy a coin árfolyama elér egy bizonyos árfolyamot, péládul ötven centet, akkor még nem a motivációnkról beszélünk.

A motviációnk lehet például az, hogy negyven éves korunk előtt elérjük a teljes anyagi függetlenséget. Talán még ez sem elég precíz, sokszor szerencsésebb, ha a motivációként például azt fogalmazzuk meg, hogy saját lakásban élhessük, melynek értéke legalább ötven millió forint.

A konkrét lépések meghatározása

A céljaink meghatárzásával tisztán látjuk, hogy mit szeretnénk elérni, a motivációnk meghatározásával pedig láthatjuk, hogy miért szeretnénk elérni azt a bizonyos célt. A konkrét lépéseket azért kell meghatároznunk, hogy lássuk, pontosan hogyan fogjuk elérni a célt.

Érdemes két különböző lépéssort is felvázolnunk, ha az egyik nem működik, akkor adott egy másik lehetőség is. A kriptopénzek kapcsán, ha például időközönként, mondjuk a fizetésünk megérkezésekor vásárolunk egy coin-ból, akkor tudnunk kell, hogy pontosan hol, melyik váltónál vagy tőzsdén fogunk vásárolni.

Azt is látnunk kell, hogy hol fogjuk tárolni a kriptopénzeinket, egy tőzsdén, vagy egy tárcában. Arra is fel kell készülnünk, hogy a befektetésünk értéke csökkenni fog, ha hiretelen fiat pénzre lenne szükségün, legyen biztosított egy alternatív forrás. Ezzel elkerülhetjük, hogy hozzá kelljen nyúlnunk a kriptopénzeinkhez, ezzel megszegve a tervünket.

Tartsd meg a pozitív gondolkodást!

A bevezetőben már említettük, ha rosszul mennek a dolgok, akkor sokan könnyen elveszítik a hitüket, hagyják, hogy elgyengüljenek, akár fel is adják. Arról is szót ejtettünk, hogy pontosan az a különbség a sikeres és a sikertelen ember között, hogy a sikeres akkor is kitart, amikor rosszul mennek a dolgok.

Következetesen kell a célt és a mögötte álló motivációt szem előtt tartanunk, akkor is követnünk kell a célhoz vezető lépéseket, amikor nagyon nehéz. A kriptopénzek esetében hinnünk kell a területben, látnunk kell a decentralizáció előnyeit, szem előtt kell tartanunk a kiválasztott coin vagy token értékeit.

Emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy pontosan miért hiszünk az adott projektben.

Ha hittünk az adott projektben akkor, amikor elhatároztuk, hogy befektetünk, akkor hinnünk kell benne akkor is, amikor zuhan az árfolyam. Emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy a pillanatnyi esés jó eséllyel csak apró zaj lesz évekkel később, amikor visszanézzük a historikus adatokat.

Mozogj csapatban!

Az emberi evolúció során a túlélésünk fontos eszköze volt az együttműködés másokkal. Ebben az esetben arról van szó, hogy nem magányos farkasként araszolunk a célunk felé, hanem folyamatosan kapcsolatban vagyunk olyanokkal, akiknek hasonló céljai vannak ezen a területen.

Információkat cserélhetünk, megoszthatjuk a tapasztalatainkat. A nehéz időszakokban pedig támogathatjuk egymást, ez nagyon fontos mindenkinek.

Légy fegyelmezett!

A fegyelem a híd a célok és a teljesítmény között. Önfegyelem nélkül nem érhetjük el a céljainkat. Az önfegyelem segít abban, hogy ne remegjen meg a kezünk akkor, amikor rosszul állnak az árfolyamok. Elkerülhetjük, hogy olyan döntést hozzunk, amit később megbánhatunk.

Ne adjunk el, ha minden piros, legyünk fegyelmezettek, enélkül sosem érhetjük el a céljainkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img