Kibervédelmi szakértők kritizálják a blokklánc-szavazást

spot_img

A napokban a Kripto Akadémia is írt róla, hogy Nyugat-Virginia a novemberi időközi választásokon a külföldön állomásozó katonáktól elektronikusan, blokkláncra épülő alkalmazással gyűjti majd be a szavazatokat.

Mike Orcutt, az MIT Technology Review újságírója összegyűjtötte azokat a véleményeket, amik kritikusan állnak a kezdeményezéshez. Ezekből szemezgetünk az alábbiakban.

 

Amerikai katonákon tesztelik a blokklánc alapú szavazást

 

Matt Blaze a Pennsylvania Egyetem kutatója, kriptográfia és osztott rendszerek szakértője, a Tor nevű anonim böngésző igazgatótanácsának a tagja. Régóta foglalkoztatja az elektronikus szavazás lehetősége. A legutóbbi hírekre mégsem reagált pozitívan, ami miatt ostrom alá vették a tweetjeit. Matt Blaze saját elmondása szerint annak ellenére, hogy elektronikus szavazással foglalkozik, alapjaiban véve nem helyesli az interneten keresztül történő szavazatleadást.

Matt Blaze okfejtése szerint a blokklánc nem rossz dolog, de olyan sebezhetőségeknek nyit utat, amilyenekkel eddig még nem dolgoztak, miközben a jelenlegi megoldásokkal egyszerűbben és biztonságosabban garantálható a szavazatok hitelessége.

Matt Blaze és több más szakértő is azon az állásponton van, hogy alapvetően minden online szavazás sebezhető, ezáltal befolyásolható a végeredmény.

Többek között politikai, alkotmányos aggályokat is felvet az, hogy lehetőség van soha nem látott módon belenyúlni a szavazásba, az egyik legfontosabb demokratikus intézménybe. Sok szakmabeli szerint az elektronikus szavazás helyett még mindig a választások szavatolásának “offline” megoldásai, ill. azok fejlesztése lenne a követendő út.

Marian K. Schneider a philadelphiai székhelyű Verified Voting Alapítvány feje. Szervezete az állami intézményeknek nyújt tanácsadást és olyan kezdeményezéseken dolgozik, amivel megőrizhető a választások tisztasága a digitális korban.

A fent tárgyalt Nyugat-Virginiai eset kapcsán Schneider kifejtette, hogy valójában nem egy teljes blokklánc megoldásról van szó. A Voatz nevű szavazórendszer biometrikus azonosítás után engedi, hogy a szavazó rányomjon egy jelöltre. A szavazatok egy privát blokkláncon kerülnek rögzítésre, ahol mindössze 8 darab node garantálja azok hitelességét (csak összehasonlításképp: az Ethereum hálózatát jelenleg közel 18.000 node alkotja).

A rendszer – szerinte, inkább egy mobilalkalmazásra hasonlít, ami blokkláncot is használ. A blokklánc viszont nem tudja megóvni az adatokat, amíg azok az interneten “utaznak”, valamint nem tudja garantálni, hogy csak a szavazó személy választása érvényesüljön. Schneider szerint a Voatz állításai hamisan festették azt a képet, hogy ők megbízhatóbbak, mint bármely más megoldás a piacon.

 

( MIT Tech Review nyomán)

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img