Kipakolták az accountját, 224 millió dollárra perli az AT&T-t

spot_img

Michael Terpin, amerikai vállalkozó és kriptopénz befektető e hét szerdán pert indított az AT&T-vel szemben. Azzal vádolja a telekommunikációs óriást, hogy felelős, legalábbis hibás nagy értéket képviselő kriptopénzeinek ellopásában. Identity theft, azaz személyazonosság eltulajdonításának esett áldozatul, idén januárban így jutottak hozzá illetéktelenek Terpin tokenjeihez.

A los-angelesi ügyészséghez benyújtott 69 oldalas peranyag tanúsága szerint a telefon előfizetésén keresztül sikerült hozzájutniuk ismeretlenekhez az adataihoz, felelőtlensége miatt az óriáscég is hibáztatható. A Reuters megkereste a vállalatot, szóvivőjük röviden annyit közölt, hogy elutasítják a vádakat, a bíróságon kifejtik majd állaspontjukat.

A bűncselekmény idején a 300 millió token, melynek nyoma veszett 23,8 millió dollárt ért, a járulékos károk miatt ezen túl további 200 millió dollárt is követel a vállalkozó. A beadvány szerint bűnüldöző szervek korábban figyelmeztették a céget a visszaélés lehetőségére.

Terpin nem csupán szerencsés kezű befektető, komoly szerepe van a területen, társalapítója a Bitcoin befektetésekkel foglalkozó BitAngel-nek, a 2013-as indulás után 2014-ben is útjára indított egy vonatkozó céget, az egyik első kriptopénz befektetési alap, a DappsFund is nevéhez fűződik. Illetve tanácsadó a világ legnagyobb kriptopénz hedge fund-jának, az Alphabit Fund-nak.

A per tárgyát képező eset során állítása szerint úgynevezett SIM kártya csere alapú csalás történt, ennek lényege, hogy a szolgáltatót becsapva ráveszik, hogy egy, valaki más által birtokolt SIM kártyára vezessék át az áldozat telefonszámát. A kétlépcsős azonosításon keresztül innen már csak egy egyszerű lépés, hogy átállítsák az áldozat jelszavát különböző online szolgáltatásokban.

Az eljárás lényege, hogy a szolgáltatót felhívva a csaló kiadja magát az áldozatnak, azt állítja, hogy a SIM kártyája tönkrement, elveszett, vagy más okból használhatatlan. A szolgáltató hajlandó átállítani a számot egy másik SIM kártyára, ehhez azonban személyes adatokat kell megadnunk.

A csalók felkészülten járnak el, korábban adathalász emailekkel, vagy az áldozat közelébe férkőzve már beszereztek annyi személyes adatot, amennyit csak tudtak. Email, születési hely, édesanyja neve és így tovább, minél több, annál jobb esélye van annak, hogy sikerül a SIM átállítás.

Éppen ezért fontos, hogy védjük személyes adatainkat, ne osszunk meg semmit senkivel, csak különösen indokolt esetben.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img