Kriptóban fizethető a 750.000 dolláros óvadék

spot_img

Egy Martin Marsich nevű hacker, az Electronic Arts néhány szolgáltásának feltörése és egyéb visszaélésék után, épp tárgyalását várja San Franciscóban. A hivatalos bírósági nyilatkozat szerint 750.000$ kriptós óvadék után átmeneti szálláson (halfway house) van lehetősége megvárni a tárgyalást, nem kell börtönben ülnie.

A szerb és olasz útlevéllel is rendelkező Marsich bejutott az EA rendszerébe, ahol 25.000 felhasználó fiókjához fért hozzá, lenyúlt egy adag játékpénzt, amit az online EA játékokban lehet használni, és hozzáférést is árult egyes játékokhoz. Mikor az EA-nak feltűnt a hack, minden hozzáférést és érintett accountot tiltottak, de addigra kellemes, 324.000$ dolláros kárt okozott nekik hackerünk.

Az egész történetben persze a bíró döntése a legmeglepőbb: Ismervén a vádlott múltját és kriptós érdeklődését, lehetővé tették számára, hogy kriptopénzben tegye le az óvadékot. Ha ezt a mennyiséget le tudja rakni, megússza a fiatra váltás és a vele járó adózás körülményességét, ha nem szökik meg, akkor pedig vissza fogja kapni őket. Ami alól nem mentesül, az a büntetés: 250.000$ pénzbírságra és 5 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

Adopciós lépcsőfok

Nem tűnik komoly lépésnek, szerintünk azonban mégis az. Jobb esetben a kriptó csak biztosítékként van letéve, sem az állam, sem a vádlott nem fogja azt dollárra váltani. Ezek szerint teljesen mindegy, miben van letéve az óvadék, ha annak értéke van. Márpedig a gyakran értéktelenként emlegetett digitális pénzeknek a bíróság szerint mégiscsak van. A küldés, tárolás és visszaszolgáltatás könnyebbsége miatt pedig sejtjük, hogy egyre többször fogják ezt a módszert választani főleg techben járatos figurák tárgyalásai előtt.

Az adó, a jó öreg adó lenne a jelenleg még megugorhatatlannak tűnő padka, amely nagyon nagyot lökhetne az adopción: Ha kriptóban lehet adózni, nincsen akadálya kriptóban, dollártól/forinttól függetlenül kérni a fizetésünk egy részét vagy egészét. Az adózásba addig nem fog azonban belemenni az állam, amíg az árfolyamok ilyen mozgékonyak, ez pedig a következő néhány évben még biztosan nem fog jelentősen változni. Más lenne a helyzet persze, ha a nemzetállamok elkezdenének kriptós tartalékot képezni, de erről egyelőre nem hallottunk híreket, itthon pedig valószínűleg távolabb van ez a forgatókönyv, mint a Duna kiszáradása.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img