A legfurcsább pénzek

spot_img

A tegnapi ünnep alkalmából beszéltünk arról, hogy milyen pénzeket, pontosabban érméket használtak egykor az őseink. Rendszeres rovatot ugyan nem ígérünk, de egy önálló anyagot mindenképpen megérdemelnek a világ legfurcsább pénzei. Pontosabban pénzként használt tárgyai. Lássunk néhány extrém példát a pénz történetéből!

Kés

Kínában, nagyjából 2500 évvel ezelőtt késeket használtak pénz gyanánt. Az ország hadseregétől jött a szokás, utazásaik során nem volt mindig biztosított, hogy valamilyen értékmérőként szolgáló tárggyal rendelkezzenek, nem volt náluk mindig például arany vagy ezüströg.

Ha elérkeztek egy településre, jobb híján késeket, pontosabban pengéket kínáltak a helybélieknek ételért, egyéb termékekért cserében. Később a társadalom egyéb rétegeiben is elterjedt a szokás, olyannyira, hogy egy idő után lyukat vájtak a pengék egyik végére, hogy a derékra kötve kényelmesen hordaható legyen.

Krumplinyomó

Az afrikai Kamerun lakosai egy időben sajátos megoldást találtak a pénz kérdésének megoldására. Egész egyszerűen krumplinyomókat neveztek ki pénznek. Azt nem tudjuk, hogy miért és pontosan hogyan álltak elő az ötlettel, az viszont biztos, hogy egy nő például 30 krumplinyomóba került.

Rai kövek

A kriptopénzek megértéséhez gyakran használjuk a Rai kövek történetét, nem véletlenül. Valóban jól szemlélteti egy polinéziai nép, a Yapok pénzről alkotott elképzelése, hogy tulajdonképpen semmi szükség arra, hogy közvetlen, fizikai kapcsolatban legyünk a pénzünkkel.

Az aprócska közösség pénz gyanánt hatalmas mészkőkorongokat használt, 3-3,5 méter átmérőjűek is lehetettek, akár 4 tonnát is nyomhattak. Mozgatni így szinte egyáltalán nem lehetett a pénzüket, legfeljebb akkor, amikor egy távoli szigetről beszerezték. Azt, hogy egy kő melyik részét pontosan ki birtokolta egyszerűen felírták, ha történt egy adásvétel, átírták a tulajdonjogot.

Egy yap, a háttérben némi pénz.

Az egyik “pénzgyűjtő út” során azonban a tengerbe esett az egyik Rai kő, felmerült a kérdés, hogy mégis mi legyen az elveszett pénzzel. Végül úgy döntöttek, hogy semmi jelentősége annak, hogy pontosan hol van a jő, ugyanúgy számontartják a “gazdaságukban”, használni fogják.

Fém kígyó

A Lobik Ghána területén éltek, gyakran találkoztak kígyókkal, úgy tartották, hogy ha egy kovácsolt kígyót hordanak maguknál, azzal elriasztják a valódi állatokat. Mivel fontos, “hasznos” eszközről volt szó, ezért egy idő után pénzként kezdték használni.

Arról régóta folyik a vita, hogy a Bitcoin pontosan miért pénz, a Rai kövek segíthetnek a megértésben, bár ennél összetettebb a teljes kép. Az ingyenes KriptoSuli leckesorozatunk ajánljuk mindenkinek, aki tanilni szeretne. Ha pedig bitcoint szertnénk venni, mi a Coinbase használatát javasoljuk, könnyen használgató, megbízható szolgáltatásról van szó.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img