Az indiai hatóságok forró nyomon a Bitconnect-ügyben

spot_img

A Bitconnect indiai fejét, Divyesh Darji-t letartóztatták a héten egy delhi repülőtéren ahova Dubai-ból érkezett.

A vádak szerint dollármlliókat csalt ki a társaival indiai befektetőktől, akik pénzügyi menedéket kerestek, amikor az indiai kormány még tavaly váratlanul bejelentette, hogy érvénytelenné teszi az 500 és 1000 rúpiás címleteket, amolyan unortodox gazdasági mentőcsomagként. Az ügy szorosan kapcsolódik a Bitconnecthez, és egyre biztosabbnak tűnik, hogy az eredeti Bitconnect csapat – akik elrejtőztek a számtalan promóter mögött -, az bizony Darji csapata.

Divyesh Darji cége az Egyesült Királyságban volt ugyan regisztrálva, de az irodája, ahonnan a műveleteket irányította, Dubai-ban, a Burj Khalifában volt. Még nincsenek direkt bizonyítékok, de a helyi hatóságok úgy feltételezik, hogy a Bitconnect műveletet is innen irányíthatták. Korábbi cikkünkben már szóba jött a letartóztatott úr neve, akkor úgy került a hatóságok figyelmének középpontjába, hogy átvert befektetők elrabolták és 2000 BTC kifizetésére kényszerítették erőszakkal.

Megtaláltak és kifosztottak Bitconnectes csalókat Indiában

Akkor még nem volt elég bizonyíték a letartóztatásra, de az indiai rendőrség most úgy döntött, eljött az intézkedés ideje. P. G. Narwade, a Gudzsaráti Bűnügyi Nyomozóiroda nyomozója így nyilatkozott:

A Bevándorlási Hivatal értesített minket, hogy Darji éppen Ahmedabadba utazik, így tudtuk letartóztatni. A társasága 2016-ban alapult, és 2017-ben ez a társaság bocsátotta ki a Bitconnect coint, ami idén januárig működött. Összesen 28 millió érmét hoztak létre, amiből 18 milliót befektetőknek adtak el. Az Indiában és a világ minden táján szervezett előadásokon napi 1% kamatot igértek a befektetőknek. Január 16-án, amikor a céget leállították, 362 dollárért lehetett egy Bitconnect érméhez hozzájutni.

A további rendőrségi nyilatkozatokból kiderül, hogy eredetileg a Bitconnect csalást belföldre szánták, és a szankciók elől menekülő indiaiakat akarták kifosztani. Azonban a rendszer virális lett, és nemzetközi scammé hízott.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img