Előre a múltba: a kripto hitelezés veszélyei

spot_img

Decentralizált, kormányellenes, bankellenes, liberális, cypherpunk. Egykor ezek a szavak jellemezték a kriptopénzeket, amik ma már egyre kevésbé igazak rájuk. A kripto egyre inkább a hagyományos pénzvilágra kezd hasonlítani, ahol sorra jönnek létre azok a pénzügyi termékek, melyek lényegében ugyanazt a pénzügyi rendszert alapozzák meg, amely 10 éve életrehívta a Bitcoint is.

Caitlin Long-nak a Forbes oldalán megjelent cikke kétféle pénzügyi rendszert különböztet meg. A ‘jó’ rendszer olyan módon jön létre, hogy a különböző kriptós termékek és szolgáltatások felhasználókat és befektetők vonzanak a szektorba, akik a saját pénzükkel egyre tovább növelik annak méretét és “valódi” likviditást biztosítanak annak működéséhez.

Ezzel szemben a ‘rossz’ rendszer alapja a hitelezés, ami nagyon könnyen megalapozhat egy olyan 2008-hoz hasonló válságnak, amikor a bankok által bonyolított ügyletek és a kibocsájtott értékpapaírok közel 10-szeres mértékben haladták meg az azok fedezetéül szolgáló eszközöket. Caitlin figyelmeztet, hogy ha ezek az eljárások a kriptogazdaságban is elterjednek, akkor előbb-utóbb a pénzintézetek ezt a piacot is “foglyul ejthetik”.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img