Kína: az Alipay letilt ha kriptózol

spot_img

Folytatódik a kriptopénzek megfojtása Kínában. Legutóbb arról számoltunk be, hogy az összes ismert kriptotőzsdét kitiltotta az online térről a kínai kormány, híroldalakat kapcsoltatott le és kriptoval kapcsolatos rendezvények betiltásáról rendelkezett.

A felgyorsult ütemű intézkedések újabb állomásaként a minap jelentette be az Alipay, hogy ezentúl tilos bármilyen kriptopénzekkel kapcsolatos adásvételt bonyolítani a rendszerükön keresztül.

Mi az az Alipay?

A jól ismert “kínai Amazon”, az Alibaba kiegészítésére hozták létre az Alipay-t, ami egy PayPal-hoz hasonlítható fizetési platformként funkcionált a weboldalon. Az Alipay rövid ideig maradt az Alibaba berkeiben, fizetési szolgáltatásait egész Kínára, az “offline” és az online piacokra is kiterjesztette.

Kínában a nyugatra jellemző bankkártyás fizetési modell helyett a hétköznapokban a kínaiak jelentős része a mobilján keresztül intézi vásárlásait. Az ilyen módon vásárlók kb 60%-a használja az Alipay mobilalkalmazását.

Az Alipay használatához az alkalmazást pusztán össze kell kapcsolnunk hagyományos bankszámlánkkal, megadni nevünket és telefonszámunkat. A pár perces folyamat után kézhez kapunk egy teljes fizetési szolgáltatást, amit Kínában ugyanúgy felhasználhatunk a kis utcai büfékben, mint egy autószalonban.

Az Alipay piaci értéke jelenleg 150 milliárd dollár, egy ideje pedig Kína határain túlra terjeszkedik, különösen a délkelet-ázsiai piac meghódítására törekszik.

Mi történt?

A hírt elsőként egy tweetben jelentette be Red Li, aki a kínai 8btc, az ország legrégibb, kriptopénzekkel foglalkozó médiumának alapítója. Red azt állítja, hogy az Alipay blokkolja azokat a számlákat, amelyek részt vettek “over-the-counter” adásvételben, azaz személyesen vagy online, közvetlenül vettek kriptopénzt valakitől.

A Beijing News megkérdezte a tulajdonos Ant Financial társaságot, akik úgy kommentálták a fejleményeket, hogy az üzleti és a lakossági felhasználók számláit is figyelemmel tartják, OTC kereskedés nyomait keresve, a gyanús esetekben fennáll a számlák részleges vagy teljes korlátozásának lehetősége.

A lap megírta, hogy a társaság egyelőre a pontos vizsgáló rendszerek kiépítésén dolgozik, figyeli a kereskedést lehetővé tévő weboldalakat és tájékoztatni fogja a felhasználóit ezekről, valamint megelőzésképpen a kriptopénzek veszélyeiről is rendszeresen informálja majd őket.

Megfeküdtek a kínai kormánynak?

Még idén februárban történt, hogy egy sor korlátozó intézkedés mellett az ország kormánya felszólította a pénzügyi vállalatokat, hogy minden erejükkel szorítsák vissza a különböző kriptopénzeket és ICO-kat.

Ennek hatására azonban még nem rekedt meg a kereskedés. Sokan helyezték át tevékenységüket Japánba és Hongkongba, ahonnan OTC ügyleteket folytattak kínaiak tömegével.

A Cryptoslate szerint az Alipay a kínai kormány felszólítására cselekedett, de az sem zárhatjuk ki, hogy “önszorgalomból” igyekezett minél inkább megfelelni a kormány politikájának. Amíg Peking a tudományos és üzleti szféra előtt a blokklánc fontosságát és jövőjét hangsúlyozza, a lakossági felhasználókat szigorúan elzárja a kriptovalutáktól.

 

Ha már rendelkezel kriptopénzekkel, szeretnél kereskedni vagy egy-egy kisebb, kevésbé ismert coin-ból vásárolni, javasoljuk a Binance használatát, megbízható és könnyen használható eszközről van szó.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img