Lepiramisjátékozta a kriptót a Szlovák Nemzeti Bank?

spot_img

“A Szlovák Nemzeti Bank figyelmeztetése: Mik azok piramisjátékok, pilótajátékok és Ponzi-sémák?” címmel került fel egy közlemény az intézmény hivatalos oldalára, amiben a címben foglalt csalások felismerését és veszélyeit taglalja az SZNB.

A magyar viszonyokra is teljes mértékben vonatkoztatható beszámoló szerint a piramisjátékokat úgy lehet felismerni, hogy:

  • Hihetetlenül magas hozamot ígérnek
  • Ködösen fogalmaznak
  • További információkat csak egy tagság vagy belépési csomag megfizetésével kínálnak
  • Új befektetőket szükséges toborozni az ügyfél ismerősi köréből

Józanul belegondolva ezekből a tényezőkből az első mindenképpen ráillik egyes ICO-kra és kriptopénzekre. Egyesek akár a ködösen fogalmazást is ráhúzhatják a kriptopiacra, hiszen a technológia működése korántsem egyértelmű, főleg ha azokat laikusok próbálják elmagyarázni.

Magyarországon is eléggé elszaporodtak azok a vállalkozások, amik a kriptopénzek népszerűségét meglovagolva, a hagyományos MLM értékesítési struktúrába próbálnak erőszakolni valamilyen kriptós szolgáltatást, pl. egy felhőbányászatot. A magyar hatóságok legutóbb az Invia World nevű piramisjátékot kapcsolták le, ami bányászszolgáltatást kínált, indokolatlan MLM struktúrával.

Ahhoz, hogy a kriptopiacon nyereséges legyél, nincs szükséged értékesítői hálózatra, nem kell “befizetni” és nem kell toborozni senkit. Ha szívesen elmerülnél a kriptopénzek világában, figyelmedbe ajánljuk a KriptoSulit, ahol a gyakori csalásokról is tanulhatsz. Ha először szeretnél kriptopénzt vásárolni, a Coinbase felületét ajánljuk, könnyen használható és megbízható eszköz.

A tippek között – és itt jön a lényeg, megemlítik, hogy fokozottan figyeljünk azokban az esetekben, amikor a termék vagy szolgáltatás nem tartozik az SZNB szabályozása alá. Ilyenek például a virtuális pénzek (azaz a kriptopénzek -a szerk.), a crowdfunding vagy a peer-to-peer kölcsönzés és hasonlók.

Az SZNB tippeket ad arra is, hogy milyen óvintézkedéseket tegyünk, ha egy gyanús vállalkozásra akadunk. Ilyen a Nemzeti Bank nyilvántartásainak és közleményeinek ellenőrzése, a cég bejegyzett székhelyének ellenőrzése és interneten fellelhető visszajelzések megvizsgálása.

(snb.sk)

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img