Újabb adatok a tőzsdék kamu forgalmáról

spot_img

Egy újabb érdekes elemzésre bukkatunk, ezúttal a blockchaintransparency.org jóvoltából, mely szerint a CoinMarketCapon forgalom szerint listázott 10  legnagyobb tőzsde közül legalább 7 elcsalja a valódi forgalmi adatait, a valóságnál sokszorosan többet jelenítve meg.

A Bittrex, Kucoin, Cryptopia és Bithumb esetében az “új nagyoknál” sokkal magasabb a felhasználó/forgalom arány, amit figyelembe véve a valódi helyezésük a ranglistában sokkal jobb, mint a legnépszerűbb kripto árfolyam követő oldalon látható. A kutatás szerint a 130 legnagyobb tőzsdén a napi forgalom 67%-a kamu, és a Top100 legalább 70%-a minimum háromszorosan túljelenti a számait. A tőzsdéknek több célja is van ezzel a magatartással: az előkelő helyezés listázási kérelmeket, új felhasználókat és végső soron bevételt jelenthet.

A részletes statisztikáért érdemes a fenti linken az elemzést meglátogatni

A grafikon a linkelt elemzésből származik, a számunkra legfontosabb oszlop a “Differential”, ahol a 1.0 érték jelenti azt, hogy a forgalmuk tekintetében nem csalnak, így a megbízhatók közé sorolhatók. Nézzünk néhány nagyobb tőzsdét és számaikat:

  • A népszerű és általunk is ajánlott Binance egyértelműen a legnagyobb, ráadásul tiszta lapokkal játszó tőzsde, napi közel másfél milliárd dolláros forgalommal, látogatónkénti 5317 dolláros átlagos költéssel
  • A Bitfinexnél látható több, mint háromszor ekkora költés annak köszönhető, hogy a regisztrációhoz minimum 10.000$ beküldése szükséges, a forgalmi adatok itt is rendben vannak
  • A világ legnagyobb brókere, a Coinbase által üzelmeltetett Coinbase Pro a legnagyobb amerikai tőzsde, napi közel 200 millió dolláros forgalommal, ők is rendben vannak.
  • Egészen elképesztő, hogy az év során hirtelen feltűnt ZB a valódi számokhoz képest 390-szeres, míg az Lbank 4400-szoros forgalmat generál magának. Ehhez képest a Huobi és az Okex kispályás a maguk 12-19-szeres kamujával

Hiába nem szerezhető be máshonnan egy-egy alacsonyabb piaci kapitalizációjú kriptopénz, érdemes óvatosan közelíteni az ismeretlen, vagy gyanúsan nagy forgalommal rendelkező tőzsdékhez. Kérdezd a közösséget Facebookon, a blogon vagy a bejegyzések alatt, ha kétségeid vagy kérdéseid vannak az egyes felületekkel kapcsolatban. A cikkeinkben és elemzéseinkben csak biztonságos és bizonyított szolgáltatásokat ajánlunk.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img