Rekord forgalom Dél-Amerikában: Mexikó, Venezuela, Brazília bevásárol

spot_img

Az utóbbi hétben megszaladt a bitcoin forgalma Dél-Amerikában, Mexikó és Venezuela újabb rekordot ért el, míg egyes hírek szerint Brazíliában egyetlen nap alatt 100.000 BTC cserélt gazdát, melynek fő oka az ország gazdaságának látványos gyengélkedése lehet.

Múlt héten számoltunk be róla, hogy az USA-ban újra napirendre kerülhet a Mexikóba irányuló nemzetközi utalások blokkolása. A lépéssel csökkentenék az amerikai (illegális) munkavállalás vonzóságát. Az idén akár 33 milliár dollárt is elérheti a Mexikóba küldött, az otthoniak segítésére szánt pénz mennyisége.

Az amerikai kormányzat részéről egyébként nem történt friss lépés az ügyben. “A téma most egy kansasi képviselő fehér házi nyilatkozata után került elő a Trump-párti sajtóban és a kriptós oldalakon. A képviselő azt is kifejtette, hogy a nemzetközi utalások helyett valószínűleg alternatív megoldásokat próbálnak majd használni az emberek: például a levélben küldött készpénzt.” – írtuk korábban.

Trumpék blokkolnák a nemzetközi átutalások egy részét Mexikóba

A hír felröppenése vásárlási hullámot indított Mexikóban, a Localbitcoins forgalom rekordot ért el a héten:

Az általunk is sokat hivatkozott coin.dance oldalon nagyon érdemes végigfuttatni a globális forgalmi trendeket, egyrészt nagyon jól láthatók azok az országok, ahol éppen elszállóban vagy egyenesen rakétakilövésben van az infláció, illetve azt is, hogy míg a politikailag-gazdaságilag instabilabb térségekben mindenhol rekord közeli forgalmakat bonyolít az anonim/készpénzes eladást és vásárlást lehetővé tevő szolgáltatás, addig a stabilabb térségekben és a fejlett “nyugaton” nincs komolyabb érdeklődés. Dél-Amerikában Mexikó, Chila, Argentína, Kolumbia, Peru és Venezuela esetében is csúcson jár a forgalom.

A Kripto Akadémián is többször előkerült a kérdés, hogy ezeken az instabil térségeken kívül is van-e értelme bitcoint tartani az egyértelmű spekuláción kívül is. Az utóbbi 10 évben a világ nagy részén komoly gazdasági fellendülés zajlott, így azt, hogy hogyan reagálnak a nyugati piaci szereplők egy néhány éves válság során, még nem tudjuk. Viszont előbb-utóbb ki fog derülni, a fák nem nőnek – legalábbis nem egy nekifutásból – az égig.

Venezuelában mára mindennaposak az áramszünetek, még a fővárosban is napi több órára szünetel az áramszolgáltatás. Ennek ellenére a localbitcoins pörög, heti 1500 BTC körül (2+ mrd forint) alakul a forgalom. Az, hogy bolivárban folyamatosan új csúcsokat látunk, nem jelent túl sokat, mert napi néhány százalékkal romlik a pénz értéke. Napjainkban már egy talicska papírpénzre lenne szükséges egy guriga budipapír megvásárlásához.

Brazíliából pont a mai napon olvastunk egy hírt, hogy a gazdaság jelentős lassulása miatt nagyon megszaladt a brazil tőzsdék forgalma, és a múlt héten egyetlen nap alatt százezer darab BTC cserélt gazdát. Az adatoknak kicsit utánajárva arra jutottunk, hogy itt is kamu forgalomi adatokról van szó, helyi kommentelők szerint a legnagyobb brazil tőzsde, a Mercado Bitcoin forgalma napi 500 BTC körül alakul.

A piaccal, kereskedéssel vagy kriptopénzekkel kapcsolatos infókért, tippekért és közös ötletelésért csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img