“Ez most egy televízió ára, de hamarosan akár autót is vásárolhatsz belőle, hiszen a kriptovaluta értéke a bevezetés után folyamatos emelkedésnek indul.”

spot_img

A címben látható mondatot is tartalmazza az a spam email, amit sokan megkaptak az elmúlt napokban. 115 000 forint értékű kriptopénzt adnak át az egyik “partnerüktől”, hogy kitől érkezett levél, és ki ez a bizonyos partner, az nem derül ki az emailből. Természetesen a tárgymező is figyelmet parancsol: “Adj esélyt magadnak…”.

Meredek, felelőtlen állítások, üres, semmitmondó ígéretek. Klasszikus spam, a “kriptovalutát” letöltő (!) gombot nem nyomtuk meg, nem szeretnénk a gépünk takarításával tölteni a következő napokat. A feladó egy bizononyos “Smart Crypto”, az email cím is izgalmas:

smartsyxjhrycrypto@jainsonlifts.com.

Legyünk óvatosak az ilyen és ehhez hasonló emailekkel, elég egy pillanatra lankadnia a figyelmünknek, könnyen besétálhatunk a csapdába. Feltéve, hogy teljesen felkészületlenül bóklászunk az online világban, reméljük ez egyre kevesebbekre igaz.

Egyben rámutat a jelenség a kriptopiacon mozgó csalók és kétes hátterű “üzletemberek” általános jellemvonásaira, legalábbis a kommunikáció sok hasonlóságot mutat. Tartsuk magunkat távol mind az ICO-k, mind a már tőzsdén lévő kriptopénzek kapcsán azoktól, akik:

  • Biztos árfolyam, érték növekedést ígérnek.
  • A projekt bemutatása helyett a nyereséget helyezik előtérbe.
  • Szinte semmit vagy alig valamit mondanak magáról a projektről.
  • Nem vagy nehezen követhető az üzleti logika a projekt mögött.
  • A bemutatkozó anyagokban nagyítóval sem lehet felfedezni az alapítókat névvel, fotókkal.
  • Gyors cselekvésre szólítanak fel, nehogy “lemaradjunk” a lehetőségről.

A fenti példa egy végtelenül primitív kísérlet, valószínűleg valamilyen malware, vagy egyéb káros szoftver kerülne a gépünkre, ha megnyomnánk a letöltés gombot. Ennek ellenére a megközelítés módja minden csaló esetében hasonló, tanuljuk meg megkülönböztetni a logikus, átlátható projekteket az egyszerű csalóktól.

Kérdezzünk a Kripto Akadémia Fórumában, mielőtt bármilyen projekttel elkezdenénk foglalkozni, szakértőink örömmel válaszolnak!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img