A bitcoin árát meghatározó legfontosabb tényezők

spot_img

Rengeteget beszélünk várható eseményekről, bika piacokról, egyebekről, amik reményeink szerint újra fellendítik a bitcoin árfolyamát. Kevesebb szó esik azonban az általános, örökérvényű faktorokról, amik mindenkor hatnak a vezető kriptopénz árára. Azért érdemes ezekkel tisztában lennünk, mert örök tájékozódási pontként szolgálnak azoknak, akik hosszútávon kívánnak a területtel foglalkozni.

Kereslet és kínálat

Unásig ismert, mégis ismétlésre érdemes pont. A kereslet-kínálat határozza meg mindennek az értéket, nincs ez másképp a bitcoin esetében sem. Ha többen szeretnének venni, mint ahányan eladnának, akkor növekedni fog az árfolyam.

Ennek fordítottja is igaz, ha többen vannak, akik eladnának, akkor az ár csökkenni fog. Emellett arról sem feledkezhetünk meg, hogy ha az elérhető bitcoin mennyiség csökken, akkor is növekedni fog az ár, hiszen azok, akiknek vételi szándéka van, kénytelenek többet fizetni érte.

A kereslet-kínálat a legfontosabb tényező, ami a BTC árára hat, a listában szereplő összes többi faktor csupán nem közvetlen kiváltó ok, az árfolyam alakulásának közvetlen meghatározója mindenkor a kereslet és a kínálat alakulása. Ha például a médiában megjelenő hírek hatására sokan gondolják úgy, hogy esni fog az árfolyam, akkor eladnak, ennek fordítottja is igaz. A híreknek, szabályozási és egyéb döntéseknek önmagukban nincs hatása a bitcoin árára, csak és kizárólag az azok hatására megjelenő eladási vagy vásárlási szándéknak.

Állami szabályozás

A második, nagy jelentőségű tényező a terület feje felett folyamatosan lebegő nagy lehetőség és egyben komoly gátló tényező: az egyes államok szabályozási kísérletei. Ezek hathatnak kedvezően és kedvezőtlenül is a kriptopénzek területének egészére, elsősorban természetesen a BTC árfolyamára.

A bitcoin eddigi történetében szinte minden jelentősebb visszaesés egy-egy kedvezőtlen szabályozáshoz, vagy annak híréhez volt köthető. Elég, ha a néhány héttel ezelőtti, az ETF-ek engedélyeztetése kapcsán tett – végül meghiúsult – várakozásokra gondolunk.

A legutóbbi, kedvezőtlen döntés, sőt döntéssorzoat pedig a kínai és a koreai kormányzathoz kötődik, ezekről mi is beszámoltunk.

Kína: az Alipay letilt ha kriptózol

A fenti cikk ugyan az Alipay-ről szól, azonban kontextusba helyezi és hivatkozik más anyagainkra, amik az ázsiai országok kedvezőtlen szabályozásairól szólnak. Fontos kérdés, hogy pontosan miért hathat rosszul az árfolyamra egy-egy állam szabályozása, netán szabályozási tervezete, sokszor csupán egyiknek vagy másiknak a valós vagy valótlan híre.

Nem feledkezhetünk meg arról, hogy a kriptopénzek területe a világ, pontosabban a szélesebb közönség szemében még mindig egyfajta vadnyugati jelleget mutat. Rengeteg csalásról érkezik hír, az árfolyamok óriási ingadozásokat mutatnak, a bitcoinról ráadásul még azt sem tudjuk, hogy pontosan kinek a nevéhez fűződik.

Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb ember számára az elosztott hálózat, a blokklánc működésének lényege nagyon szokatlanul hat. A gondolat, miszerint bárki, az otthonában elkezdhet bitcoin-t “előállítani” szintén nagyon rosszul hangzik azoknak, akik nem mélyedtek el a blokklánc működésének lényegében.

Legyünk őszinték, azok, akik igazán értik a blokklánc lényegét, látják a modell tiszta, igazságos és a korábbi megoldásoknál jóval hatékonyabb működését, akik viszont nem vagy nem elég jól értik, azoknak kissé (vagy nagyon) gyanús az egész.

Éppen ezért fontos a szabályozás, nem csak az új technológiáknak, a világon mindennek jót tesz, ha valamilyen állami szabályozásnak vetik alá, a megítélésének mindenképp. Az állammal, a központi hatalommal szembeni minden ellenszenv és kritika ellenére mégis mindannyian érezzük, hogy az állam mégiscsak értünk van, ha valami semmilyen szabályozás alatt nem áll, az nem biztos, hogy megbízható.

Még akkor is, ha valójában teljesen ártalmatlan például egy növény termésének a fogyasztása, ha azt látják az emberek, hogy annyira új és ismeretlen egy adott országban, hogy az államnak még csak lehetősége sem volt eddig a megítélésére és szabályozására, akkor felelős emberként nem fogjuk kipróbálni.

Bizalmat szül a széles tömegek szemében, ha az állam azt mondja valamiről, hogy (adott esetben bizonyos megkötésekel ugyan) de használható. Ugyanakkor bizalmatlanságot okoz, ha az állam tiltja, ha pedig még csak nem is nyilatkozik, az talán a lehető legrosszabb forgatókönyv. A gondoskodó állam szocialista képe már letűnt, mégis velünk él, a világ minden táján.

Intézményi befektetők

A kis és nagybefektetők tömege mellett nagy jelentősége van az úgynevezett intézményi befektetőknek. Befektetési tőkealapokról, befektetési társaságokról, több eszközben megosztott kockázatú befektetési lehetőséget kínáló cégekről és egy sor további szervezetről van szó.

Nekik ugyan nincs akkora szerepük, mint az államnak az árfolyam alakulásában, mégis jelentős hatásuk lehet a bitcoin életére. Emberek tíz és százmillió bízzák megtakarításaikat ezekre a cégekre, ha úgy ítélik meg, hogy a bitcoin jó, legalábbis kiszámítható befektetés, akkor felveszik az ügyfeleiknek kínált lehetőségeik közé, ennek ellenkezője is igaz.

Ha kedvező döntés születik egy nagyszámú ügyféllel bíró befektetési lehetőségeket kínáló cégnél, az kedvezően hat az árfolyamra, hiszen sokan bíznak abban, hogy sok új vásárló lesz, ez rövidesen felhajtja az árfolyamot.

Ha felmerül az elfogadás lehetőségének híre, az önmagában árfolyamnövekedést okoz, ha kiderül, hogy a végső bejelentés mégis kedvezőtlen, akkor sokan csalódottan eladnak, az árfolyam zuhanni kezd.

A versenytárs kriptopénzek

A bitcoin mellett létrejött több mint 1600 kriptopénz jelentős része teljesne értéktelen, sőt céltalan, van azonban egy 25-30 kriptopénzből álló “elit”, az altcoinok amik ugyanúgy versengenek a befektetők kegyeiért, mint a bitcoin.

Ha a kis, nagy, netán intézményi befektetők a bitcoin helyett egy másik kriptopénzt, például az ethereum-ot választják, az önmagában ugyan nem vezet a bitcoin árfolyamának csökkenéséhez, viszont semmiképpen sem okoz emelkedést.

Az is megtörténhet, hogy a bitcoin-nál kedvezőbb befektetési lehetőségként tekintenek egy altcoinra azok, akik már befektettek a legismertebb kriptopézbe, a tőke átvándorlása viszont már árfolyamcsökenséhez vezet.

A média hatalma

A média óriási hatalommal, ennek megfelelően felelősséggel bír a bitcoin árfolyamának alakulásában. Fiatal, eddig sosem látott pénzügyi eszközről van szó, az általános információhiány nagy mértékű. Kevesen tudják igazán, hogy pontosan mi a bitcoin lényege, még kevesebben látják át, hogy milyen hatások mozgatják az árfolyamát.

Sok olyan hirtelen árfolyamelkedés volt eddig a bitcoin történetében, aminek a hátterében több, pozitív híradás állt a széles rétegeket elérő, úgynevezett mainstream médiában. Ha sokan értesülnek arról, hogy a bitcoinnal érdemes foglalkozni, akkor sokan vesznek, ha sokan értesülnek arról, hogy a bitcoinnal “baj van”, akkor sokan nem vesznek, hiszen miért is vennének, akik pedig már vettek, könnyen lehet, hogy eladnak.

A média minden híradása, az egyes cikkek, TV anyagok címadásai, megfogalmazásai, a preciztiásuk nagy hatással bír a bitcoin árfolyamára.

Intuíció

Az emberek racionális döntésekre törekednek, az úgynevezett intuíciót, a megérzéseinket azonban nem tudjuk megkerülni. Hat a magánéletünkre, a munkánkra és a befektetési döntéseinkre egyaránt. A háttérben az agy nem feltétlenül tudatos, összegző munkája állhat, valószínűleg mégis racionális folyamatnak nevezhetjük a megérzéseink kialakulását, ez ma még kutatás tárgya.

Akár racionális érvek sokasága, akár valamilyen megmagyarázhatatlan hatás áll a háttérben, az intuíciónak jelentős szerepe van a döntéshozatalunkban. Ha kellően sok ember “megérzése” mondatja azt, hogy érdemes bitcoinba fektetni, akkor az árfolyam emelkedni fog.

Nehezen megfogható, még nehezebben értelmezhető, mégis valós tényező a bitcoin árfolyamának alakulásában. Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk bitcoin-t venni, mi a Coinbase használatát javasoljuk, könnyne használható, megbízható eszközről van szó. Egy gyors reigsztrációt autentikáció követ, a személyazonosságunkat igazoló okmányainkra lesz szükségünk.

A bitcoin árfolyamának alakulása nem köthető egyetlen hatáshoz, tényezőhöz. Ehelyett számos, egymással sokszor összefügő elemről van szó, ezek közül mi a szabályozás és a média jelentőségét emelnénk ki. Ha másképp látod, fejtsd ki a véleményed egy kommentben!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img