Kettészakad a Bitcoin Cash is?

spot_img

Nagy disputa van a Bitcoin Cash közösségben, annyira nagy, hogy könnyen szakadáshoz is vezethet, létrehozva két különféle BCH blokkláncot.

Az egyik frakció hangadója Craig S. Wright, Satoshi-imperszonátor.

Satoshi nem is tud programozni?

A másik csapat erősebb, és a közösség nagyjából két harmada mellettük áll, hangadóik pedig a kifinomult nyilatkozatairól híres Roger Ver, a Bitcoin.com tulajdonosa, és a Bitmain bányász-konglomerátum. Ők egyébként már 3 millió dollárt le is tettek egy fejlesztőcsapat elindítására, ami támogatja céljukat.

A Bitcoin Cash eddigi legnagyobb hazugsága

De mi is ez a cél? Röviden: szeretnének egy olyan plusz réteget kialakítani a BCH hálózaton belül, ami lehetőséget biztosítana arra, hogy a Cash is olyan okosszerződéseket és okos alkalmazásokat futtathasson, mint az Ethereum.

Wright-ék, akik a kollektíva egyharmadát képviselik (mellettük a CoinGeek pool áll például), viszont nem akarják ezt a frissítést, és saját tervezett “klasszikus” irányukat el is keresztelték SV-re, úgy mint Satoshi’s Vision. Azt el ne felejtsük kiemelni, hogy Wright – aki programozni sem tud – magát állítja be úgy, mint az eredeti Bitcoin feltalálója és kifejlesztője.

A Bitcoin SV fő tulajdonságai, hogy NEM fog tudni okosszerződéseket kezelni, valamint valamilyen oknál fogva ez a frakció úgy véli, hogy a 32 Mb-os blokkméret (ami éppen a harminckétszerese az eredeti BTC blokkoknak) sem elég, és ezt is tovább kell növelni, egészen 128 Mb-ig.

A két csoport jelen állás szerint két külön fejlesztéssel készül a közelgő novemberi upgrade-re, azaz a BCH blokklánca menthetetlenül egy klasszikus, kettéágazást eredményező hardfork előtt áll. Hogy ez mit fog művelni az árfolyammal, azt nehéz megjósolni, mert ilyenkor a pánik, és a vágy az ingyen coinokra egyszerre jelenik meg a piacon.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img