Satoshi nem is tud programozni?

spot_img

Craig Wright a kriptovilág egyik legismertebb celebje, aki azt állítja magáról hogy ő Satoshi Nakamoto, a Bitcoin megalkotója. Ezen állítása miatt már több alkalommal keveredett botrányos helyzetekbe, a legutóbb éppen az elmúlt a hétvégén.

Vitalik Buterin, az Ethereum alapítója egy twitter bejegyzésben javasolta azt a Bitcoin Cash közösségnek hogy közösítse ki Wrightot, aki a BCH egyik vezető szószólója. Erre egy kriptós hírportál, a Coingeek tulajdonosa reagált azzal, hogy míg Wright közel 20 felsőfokú képesítéssel rendelkezik, Vitalik eggyel sem, ezért jobban tenné ha csöndben maradna.

Ebbe a párbeszédbe csatlakozott be @CowOperate twitter felhasználó, aki azt mondta:

“Vitalik legalább le tudja programozni azt, hogy ‘Hello Világ.”

A ‘Hello Világ’ egy egyszerű program, aminek a megírása a legtöbb programozó számára az első lépés tanulmányai során. Lényege, hogy néhány sor begépelését követően ki tudjuk íratni a képernyőre a program nevét adó, ‘Hello Világ’ kifejezést.

Craig Wright azonban nagyon be akarta bizonyítani, hogy ő igenis tud programozni (hiszen ő Satoshi), ezért @CowOperate hozzászólása alá be is rakott egy képet, amin egy Wordpadben begépelt ‘Hello Világ’ programot láthatunk. A kép mellé a következő szöveget írta:

Fogadok hogy nem tudtad, hogy C/C++ és MASM nyelveken is tudok programozni. Viszlát troll!

Erre azonban alig 1 órával később érkezett még egy válasz egy másik twitterezőtől, aki felfedezte, hogy ez a programrészlet és a sorokhoz fűzött kommentek egy kezdőket oktató könyvből lettek kimásolva:

Wrightnak korábban már jelent meg olyan tudományosnak szánt írása, melyről kiderült, hogy mások által megírt szövegből lett összeollózva, így ebből a Hello Világ botrányból sokan arra következtettek, hogy Wright valójában nem is tud programozni, ezért kellett ezt az egyszerű feladatot is másoktól ellopnia.

Vitalik Buterin egyébként áprilisban egy konferencián élőben is beleszállt Wright-ba, ahol egy beszélgetés közben kérte számon a rendezőket, hogy miért adnak lehetőséget egy ilyen kamu embernek a felszólalásra, amiért meg is tapsolta őt a közönség (1:00-tól látható).

https://www.youtube.com/watch?v=EsoqXKzT8wo

Májusban pedig egy kínai rendezvényről kisérték ki a biztonságiak, miután vitába keveredett egy másik előadóval. Akkor azzal próbálta a saját oldalára állítani a közönséget, hogy választássra szólította őket: vagy ő távozik, vagy az akivel nézeteltérésbe keveredett. Végül őt kisérték vissza a biztonságiak (2:00 után), miközben utána kiáltották azt is hogy ‘Faketoshi’, vagyis ‘Hamis Satoshi‘, ami már régóta Wright egyik gúnyneve.

És ugyancsak botrányt kavart egy ruandai konferencián tett kijelentése, mely szerint neki több pénze van, mint az egész országnak.

https://www.youtube.com/watch?v=VcyMLLAVTLU

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img